ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Dansul armonios al influenţei

On Iunie 29, 2011, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Dezvăluie oamenilor esenţa a ceea ce eşti cu adevărat, ca să le deschizi calea de a se armoniza cu tine în emoţii şi în gândire.

În articolul „Doctorul Misterios” povesteam despre priceputul doctor Jacques Mérey şi despre sărmana copilă, Eva, care suferea de idioţie din naştere. Nimeni nu-i dădea vreo şansă de recuperare acestei făpturi umane, a cărei capacităţi mentale erau foarte reduse. Însă, datorită priceperii lui Jacques de a pătrunde în „tărâmul închis” al existenţei ei şi de a-i smulge toate stricăciunile lăuntrice, în cele din urmă ea se face bine.

Acest formidabil doctor, înzestrat cu o capacitate extraordinară de înţelegere a naturii umane, reuşeşte printr-o terapie adecvată s-o modeleze treptat pe Eva, să-i înlăture rezistenţa pe care o opunea mintea ei, să-i întărească spiritul plăpând eliminându-i toate temerile. Reuşeşte să-i îmbogăţească sentimentele într-un mediu favorabil, să-i orienteze gândirea prin acel haos în care se chinuia să supravieţuiască creându-i o anumită personalitate, un anumit fel de a reacţiona şi de a se comporta, în aşa fel încât să fie în concordanţă cu aşteptările tuturor.

Leadership: Desăvârşirea "creaţiei" tale poartă semnificaţiile unui sentiment copleşitor izvorât din simţirea prezenţei unui Sine mai înalt care dezleagă înţelesurile ascunse ale propriului drum în viaţă?

Reuşita doctorului s-a datorat în special efortului său constant de a-i redirecţiona fetei toate resursele interioare, toate energiile, toate capacităţile ei mentale şi emoţionale spre exterior. Eva trebuia să fie coordonată spre o coerenţă în gândire, în decizii, în exprimare şi comunicare, iar acest lucru nu se putea realiza decât printr-o atentă şi devotată colaborare între ei.

Într-adevăr, Jacques Mérey a dat dovadă de un leadership autentic, care nu trebuie pus la îndoială; un leadership care se bazează pe puterea exemplului, a consolidării relaţiilor interumane şi a perseverenţei. Pentru ca s-o aducă la o stare de normalitate pe micuţa Eva, el s-a îngrijit în mod special de simţurile ei, a ştiut să se strecoare în lumea de gânduri pe care ea nu le putea stăpâni ori concretiza, să le pună în ordine şi să le dezvolte permanent.

Iar, la rândul ei, Eva s-a conectat la sentimentele şi trăirile doctorului. Ea a simţit afecţiunea lui, a simţit că cineva îi vrea binele. Şi, ca urmare, ea şi-a deschis sufletul în faţa lui. Practic, Jacques Mérey i-a dezvăluit fetei esenţa a ceea ce era el cu adevărat – un om cu o nobleţe sufletească deosebită, a cărui bunătate nu cunoştea limite – deschizându-i astfel calea de a se armoniza cu el în emoţii şi gândire. Cu cât eşti mai legat de oameni, cu atât ei se vor simţi mai liberi să-şi exprime emoţiile.

Afecţiunea, prin însăşi actul creaţiei care implică faptul că un final potrivit care trebuie atins, îi lasă omului posibilitatea liberii alegeri, ca pe o însuşire ce îl face unic: de a auzi apelul Sufletului, al Spiritului de trezire la Viaţa adevărată. Altfel spus, afecţiunea este răspunsul la ceea ce percepem dincolo de aparenţele relaţionale, materiale, palpabile ale vieţii, din care voi reproduce esența: suntem datori să nu uităm ce-am fost şi ce-am învăţat să fim.

Leadership: Sensul existenţei tale îl aşază pe “omul pierdut” în relaţie cu o formă de adoraţie şi gratitudine faţă de o putere fără margini, pe traseul unei experienţe care reuneşte curiozitatea şi dorinţa de a încerca ceva nou?

Sensul existenţei tale este acela de a da curaj tuturor de a-şi descoperi potenţialul, indiferent de circumstanţele care au implicaţii asupra gradului în care o persoană este valorizată/acceptată în societate?

Atribuţiile unui lider sunt astfel folosite pentru ca întreaga scara ascensională de atitudini, de la erori la contradicţii, de la durere la mângâierea pe care o poate da conştiinţa propriei sale valori, să dea ocazia unei reflecţii asupra consecinţelor intrării în incapacitatea de a se face înţeles. Sau asupra modului de a se simţi "viu" prin ceilalţi.

Poţi să creezi noi modele de leadership prin aplicarea unui set de comenzi la nivel emoţional? Prin aplicarea unui set de comenzi la nivel emoţional liderul îşi orientează mai uşor şi mai departe influenţa asupra indivizilor, căutând astfel să răspundă chemării de a-şi manifesta necondiţionat, şi în acelaşi timp determinat, empatia, compasiunea şi generozitatea.

În viitor, arta de a-ţi redirecţiona resursele cele mai de preţ, puterea interioară şi motivaţia de a gândi pozitiv, mai ales spre acei indivizi care nu şi-au format "spaţiul de viaţă" (aflându-se mereu în incapacitatea de a se adapta la noile cerinţe de dezvoltare), este folosită nu atât în chip de preţuire, cât mai ales pentru realizarea raportului dintre identitate şi alteritate.

Pentru a comunica anumite idei, stări, sentimente, convingeri, într-o modalitate accesibilă tuturor, sensurile leadershipului trebuiesc căutate cu perseverenţă într-un strat mai profund, delimitate de acea explorare a cunoaşterii care nu prezintă sensibilitate. Permiţând o anumită stabilitate a frecvenţelor de rezonanţă în jurul probabilităţii omului de a se manifesta prin conştiinţă.

"Viul" pe care îl conţine modul tău concret de manifestare, alături de poziţie, situaţie şi opţiune personală, este împlinirea chemării omului de a-şi manifesta necondiţionat şi în acelaşi timp determinat, empatia, compasiunea şi generozitatea.

Liderul din viitor va căuta să-şi aducă contribuţia la crearea unei noi identităţi până la punctul în care receptivitatea oamenilor la influenţa sa este maximalizată (punctul în care devine extraordinar de alert la schimbările petrecute în sfera vieţii lor particulare), dar fără a încorda prea mult resorturile fiinţei lor în direcţia anularii identităţii lor. Identitatea trebuie păstrată, sau îmbunătăţită, dar niciodată alterată.

Ca lider, te ocupi de stimularea comportamentului oamenilor şi de receptivitatea pe care o întâmpini din partea tuturor celor care au înţeles esenţa demersurilor tale. Când oamenii neperformanţi sau "limitaţi de barierele vieţii" au ajuns la o stare de normalitate datorită influenţei tale, atunci vor începe să se formeze noi modele, noi structuri sau configuraţii de leadership.

Leadership: Creşte-ţi constant numărul de "bile albe", pentru realizarea unei depline înţelegeri reciproce !

Dezvăluie oamenilor adevărata natură a caracterului tău, oferă-le posibilitatea de a-şi îmbunătăţi imaginea despre tine prin sentimentele calde, optimiste pe care le degaji. Modelează-te după idealul pe care ei îl poartă în suflet, ridică-te la înălţimea aşteptărilor lor oferindu-le posibilitatea de a reflecta asupra personalităţii tale, asupra propriilor tale convingeri, gânduri şi sentimente. Dar pentru asta trebuie să pătrunzi în natura lor reală, în universul lor interior, să te strecori în lumea lor de gânduri şi să-i acaparezi prin entuziasm şi bucurie.

Aşa cum o pictură a cărei tonalităţi dominate de galben, portocaliu şi roşu dă senzaţia de căldură - tot aşa personalitatea şi caracterul tău, daca sunt dominate de nişte trăsături frumoase şi bine conturate, vor degaja acea căldură sufletească care-i va atrage pe oameni spre tine. Trebuie să-ţi creşti constant numărul de "bile albe" pentru ca ei să te accepte în sufletul lor, dându-le prilejul, în acelaşi timp, să afle despre adevărata ta natură interioară.

Bilele albe sunt create de acea combinaţie unică între puterea interioară de a ști că poți construi din oameni mici - oameni mari cu valori morale înalte, şi acea dimensiune a misiunii pe care tu însuţi o descoperi prin experienţele şi trăirile pe care le înfrunţi.

Dansul armonios al influenţei

Influenţa se aseamănă în anumite privinţe cu un dans, în care o persoană conduce iar cealaltă îl urmează. Este un dans în care atenţia şi grija faţă de partener sunt foarte importante. Este un dans care solicită şi dezvoltă abilităţile de relaţionare între oameni şi care este în acelaşi timp controlat, dar şi intens.

Ca să faci un pas hotărâtor în direcţia unei depline înţelegeri trebuie să devii acel „partener” pe care oamenii să se poată baza, care să le conducă emoţiile, idealurile, gândurile, acţiunile pe ritmul propriilor paşi – pe ritmul propriilor judecăţi sănătoase şi corecte. Trebuie să le întăreşti oamenilor spiritul prin „mişcări” bine coordonate, pline de armonie, de ritm, de energie şi extrem de expresive, redându-le plinătatea vieţii şi dinamismul lor interior.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate