ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un ideal măreţ închinat fiinţei umane

On Aprilie 15, 2012, in Leadership Real, by Neculai Fantanaru

Facilitează accesul oamenilor la leadershipul tău, sădind în conştiinţa lor interesul faţă de adevăratele tale idealuri, virtuţi şi calităţi.

În filmul „Lionheart (1990)”, despre care am discutat şi în articolul precedent, personajul principal, Lyon Gaultier dezertează din Legiunea Străină şi ajunge în Statele Unite ale Americii. Îl găseşte pe fratele său între viaţă şi moarte şi pe soţia acestuia, fără banii necesari pentru a-şi îngriji copilul. Pentru a o ajuta el se implică în luptele ilegale.

Dar pe urmele lui sunt trimişi doi ofiţeri straşnici, lipsiţi de orice filozofie proprie - nişte executanţi perfecţi, neînsufleţiţi de nicio convingere, de nicio formă de bunăvoinţă şi empatie - două caractere dure, create parcă de un creator tehnologic lipsit de orice urmă de sentiment. Oriunde se afla Lyon, îşi făceau şi ei doi apariţia, tot mai mânioşi, îmboldiţi de o voinţă tot mai acerbă de a-l prinde şi de a-l aduce înapoi în legiune.

În finalul filmului, Lyon reuşeşte să câştige cu mare dificultate lupta împotriva lui Attila. Epuizat, clătinându-se pe picioare, şovăitor, încredinţat că va simţi curând pedeapsa de care au parte toţi dezertorii, îşi priveşte o clipă „umbrele”, apoi se lasă complet în mâinile lor. Îşi ia rămas bun de la soţia şi fiica fratelui său, singurele rude care i-au mai rămas, pentru care făcuse toate aceste sacrificii. Apoi este urcat în maşină, flancat între cei doi ofiţeri.

Dar ceva se întâmplă. Ceva neaşteptat. Dintr-o dată, după câteva sute de metri, maşina se opreşte. Cei doi ofiţeri îşi întorc capul spre Lyon cu mândrie. Pentru prima oară pe chipul lor era întipărit sentimentul de înțelegere, alimentat de un dram de admiraţie - ca şi cum un spirit fugar, altruist, s-ar fi strecurat în fiinţa lor şi s-ar fi pierdut în labirintul existenţei lor, făcându-i generoşi - declanşând în ei, ca nişte curente electrice, toate trăirile, toate valorile, toate emoţiile pe care o fiinţă umană este capabilă să le resimtă.

- Eşti liber, Lyon. Întoarce-te la familia ta. Mult noroc !

Leadership: Imaginea a ceea ce eşti în realitate prinde contur în momentul în care ţi se revelează condiţia de a vedea lumea în raport cu ceea ce te face să te simţi liber?

În ce situaţie neaşteptată survine momentul în care ţi se revelează valoarea de fiinţă cauzală, despre care toată viaţa ai crezut că nu te defineşte? Probabil în acea situaţie în care reuşeşti o evadare dintr-un context dur cum ar fi stăruinţa asupra imposibilului sau izolarea totală de lume în mijlocul unui pseudo-univers artificial şi lapidar construit.

M-a impresionat încărcătura filozofică a următoarei afirmaţii, aparţinând scriitorului Ştefan Zweig: "Omul trebuie să fie predispus de a atribui voinţei o putere ce se exercită asupra spiritualului, repercutându-se prin el în lumea materială."

Voinţa unui om de a se depăşi pe sine, consolidată prin extinderea propriilor orizonturi, a propriilor competenţe şi valori, este însoţită constant de un val de modificări care îi poate îndrepta paşii către o mai bună valorificare a propriilor puncte tari, a propriilor lui puteri interioare. Vindecându-l pe această cale de orice manifestări duşmănoase şi extremiste, de orice vicii, de orice firimitură de conţinut uman dăunător, de orice stare de spirit malignă.

Eficienţa ta în leadership rezidă tocmai din această valorificare a punctelor tari, de îndepărtare a „reziduurilor” lăuntrice emoţionale şi mentale, prin descoperirea şi împărtăşirea valorilor, din redirecţionarea propriilor tale trăiri, a propriei tale lumi de gânduri, spre acea realitate în care înţelegerea devine posibilă şi acceptată unanim de oamenii din jur, şi care creează anumite obligații morale de ambele părți.

Ceea ce te face să te simţi liber este oportunitatea de a trăi măreţia neprevăzutului ca răspuns la activarea nevoii de a schimba sensul unei existenţe din care neantul a muşcat adânc.

A încerca să-i aduni pe oameni în jurul tău fără să determini transformarea lor prin întărirea legăturii tale cu ei, prin desăvârşirea şi practicarea propriilor tale virtuţi, – este ca şi cum ai încerca să construieşti un turn care se dărâmă continuu. Te vei întoarce mereu şi mereu de unde ai plecat, vei cădea în patima cărămidarului, încercând să aranjezi din nou şi din nou, aidoma unor piese de puzzle, cu un reînnoit şi totuşi atât de istovitor elan, cărămizile de bază ale leadershipului - fără de care evoluţia ta nu va putea fi posibilă.

Tu cazi în patima cărămidarului?

Abilitatea de a te raporta emoţional şi moral la ceilalţi oameni este întotdeauna limitată de efortul tău de a descoperi faţa ascunsă a suferinţei, deznădejdii şi neputinţei, experimentate datorită unei nedreptăţi sau a unei erori de judecată.

Leadership: Poţi să dobândeşti o înţelegere corectă şi completă a dimensiunii vieţii printr-o asumare a răspunderii faţă de rezultatul unei experienţe de transformare indusă de ceea ce nu poţi controla?

Ca lider, ai datoria să-ţi menţii constant caracterul nobil, să anulezi orice idealuri, valori şi convingeri care nu-ţi conferă stabilitate în relaţiile cu ceilalţi oameni. Deci, trebuie să-ţi înzestrezi leadershipul cu însuşirea de a respinge orice element de conţinut cu caracter defectuos, şi de a-ţi menţine constant echilibrul sufletesc şi moral.

Ce anume i-a determinat pe cei doi ofiţeri atât de reci în simţire şi în fapte să se răzgândească la sfârşit şi să-şi abandoneze crunta misiune de a-l aduce pe Lyon înapoi în legiune? Şi-au recăpătat aşa, dintr-o dată, omenia, nefiind influenţaţi de niciun factor? Şi-au liniştit ei firea ranchiunoasă, sorbind o licoare miraculoasă, tămăduitoare, dotată cu proprietatea de a le curăţa întreaga fiinţă şi de a-i face mai buni, forţându-i să găsească calea cea mai adecvată de a se raporta la cei din jur?

Ca să reuşeşti să modelezi materia din care e făcut omul, aşa cum un meştesugar priceput modelează lutul ca un adevărat creator, ca să înfrumuseţezi trăsăturile sale, ca să-i modifici trăirile - atribuindu-le o cu totul altă caracteristică, mai întâi trebuie să sădeşti în conştiinţa lui interesul faţă de adevăratele tale idealuri, virtuţi şi calităţi.

A accepta un rezultat pe care nu-l poţi controla este o virtute care constă în puterea de a îndura greutățile și neplăcerile vieții. A reuşi o transformare în pofida acestui rezultat este măsura valorii pe care o aduci în lume.

Un ideal măreţ închinat fiinţei umane indică orientarea ta şi a leadershipului tău spre ceea ce este cu adevărat important atât pentru tine cât şi pentru cei din jur - care te înţeleg, care adoptă convingerile tale şi îţi acceptă trecutul, care te sprijină în prezent şi te încurajează în viitor.

Leadershipul implică modificări ale comportamentului şi gândirii umane, atât în ceea ce priveşte liderul - prin propria investigare a Eu-lui, prin autocunoaştere şi evaluare, cât şi a oamenilor în fruntea cărora se află şi asupra cărora trebuie să aibă o înrâurire binefăcătoare.

Binecuvântat este leadershipul ce are încorporat acest ideal măreţ închinat fiinţei umane.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us