ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Exprimă-ţi arta prin ceea ce eşti, pentru a fi înţeleasă în profunzimea ei
On Ianuarie 30, 2011, by Neculai Fantanaru

Maestrul era o persoană cu care mă obişnuisem. Una destul de plăcută, care totdeauna mă influenţa pozitiv. Şi care preţuia cu adevărat viaţa, lucrurile profunde din ea, precum frumuseţea unui apus de soare sau a unui răsărit, sau a unui peisaj montan, cititul unei cărţi, dar mai ales, mai presus decât orice, preţuia plimbările acelea lungi şi liniştite, în aer liber, alături de soţia lui, Liana, o femeie de o admirabilă frumuseţe, sensibilitate şi simplitate – cea mai înfocată admiratoare a sa.

Caracterul şi personalitatea maestrului reieşeau într-o mare măsură şi din autoportretele sale. Fiindcă, la fel ca şi remarcabilul pictor olandez Rembrandt van Rijn, maestrul se reprezenta deseori pe sine, cu o fineţe deosebită, în mai multe ipostaze: gânditor sau visător, învăluit de fiecare dată într-un aer de magie şi fantezie.

Pe mine mă impresionau mai mult autoportretele decât peisajele. Acestea erau realizate cu o măiestrie demnă de invidiat, îmi ofereau prilejul să gândesc ce gândea el atunci când picta. Şi mă gândesc cu precădere la umanitatea sa care nu şi-a pierdut niciodată sensul. Şi, in mod admirabil, la sentimentele ascunse în sufletul său, la înţelepciunea sa, la virtuţile sale. Într-un cuvânt, la personalitatea lui.

- Este destul de frumos tabloul acesta, i-am spus eu într-o zi.

- Da, mi-a răspuns maestrul, cu un ton destul de meditativ. Se vedea treaba că nu era destul de convins de acest lucru. Era o fiinţă cinstită şi deschisă. Nu încerca să mă liniştească spunându-mi altceva decât adevărul. Dar, din nefericire, nu e foarte reuşit. Fiindcă nu transmite simţămintele mele profunde, aşa cum mi-am dorit.

O operă este desăvârşită doar dacă transmite simţămintele tale profunde

Leadershipul pe care îl promovezi condiţionează apropierea ta de ceilalţi oameni. El dă expresivitate imaginii tale în lume. Iar dacă imaginea pe care ţi-o creezi este în discordanţă cu realitatea, cu adevărata ta esenţă, cu profunzimea propriei tale fiinţe, nu vei reuşi să pătrunzi în universul celorlalţi oameni, să-i influenţezi şi să-i conduci într-o direcţie nouă. Cel puţin nu pentru multă vreme.

Leadershipul este o artă care izvorăşte din interior şi pe care o deţine fiecare om impulsionat de o motivaţie puternică, lăuntrică. Înseamnă fii onest în primul rând cu tine însuţi şi apoi cu ceilalţi: ceea ce gândeşti să fie în armonie cu ceea ce simţi şi cu modul în care acţionezi. Acest lucru îţi conferă un sentiment de forţă interioară, te face mulţumit de tine însuţi, satisfăcut de propria viaţă. Aceasta este de altfel şi concepţia superioară a fericirii.

Iar acest sentiment de forţă interioară pe care îl transmiţi prin intermediul leadershipului tău, dezvoltă foarte repede fluxul comunicării cu ceilalţi. Sentimentele devin uşor contagioase: tristeţea sau bucuria, durerea sau plăcerea, se transmit uşor de la o persoană la alta şi împing către acţiuni. De aceea este atât de important ca întreaga ta fiinţă să inspire o stare de spirit plăcută, benefică, încât să produci o impresie bună în rândul celor din jurul tău, pentru ca sufletul lor să se umple de bucurie şi împlinire.

Învaţă să creşti în tine însuţi

Învaţă să creşti în tine însuţi, altfel nu vei putea să creşti niciodată în ochii celorlalţi. Şlefuieşte-ţi leadershipul, exprimă-ţi arta prin ceea ce simţi, prin ceea ce eşti, pentru a fi înţeleasă în profunzimea ei.

Aşa cum un pictor caută în tablourile sale raporturi de culoare, pe care le aşterne în contururi bine trasate, dovedind un simţ coloristic constructiv şi decorativ - tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să cauţi să fii în concordanţă cu ceilalţi oameni, să-ţi aşterni prin cuvinte, prin comportament, prin activităţile pe care le desfăşori, prin rezultatele pe care le obţii - gândurile, sentimentele, emoţiile, dovedind forţa de pătrundere a sufletului tău.

Pentru ca oamenii să sesizeze forţa instinctuală genuină a artei tale, ei trebuie să pătrundă în profunzimea propriei tale fiinţe, fiind conduşi de propriile lor impulsuri. Cu cât oamenii cunosc mai bine arta ta, cu atât te cunosc mai bine pe tine.

Concluzie: Ideile şi gândurile unui lider se întrevăd în măsura în care el şi le exteriorizează, pentru a fi cunoscute în profunzimea lor şi pentru a fi înţelese pe deplin. Numai în acest fel liderul va avea parte de colaborare din partea celorlalţi. Aşa după cum oameni pot fi cunoscuţi după felul în care scriu, după felul în care deschid o uşă - tot aşa şi liderul va fi "citit" de ceilalţi, după felul lui de-a fi. Şi orice discordanţă sesizată între gânduri, idei, sentimente, mai mult sau mai puţin exteriorizate, va fi sancţionată. "Falsul" va fi descoperit mai devreme sau mai târziu.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.