ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Creativitatea

On Ianuarie 08, 2009, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Fii deschis la un nou mod de a gândi şi, în esenţă la un nou fel de a vedea lucrurile, ca să asiguri dezvoltarea optimă a leadershipului tău.

Imaginează-ţi pentru o clipă că eşti trimis să urmezi nişte cursuri speciale de agenţi secreţi la o şcoală de spionaj. Aici esti învăţat în primul rând cum poţi descoperi dacă eşti urmărit. La sfârşitul primului semestru, în loc să susţii un examen scris, eşti trimis în Budapesta, îmbrăcat întocmai ca localnicii. Misiunea ta constă în a ajunge la o anumită oră la fântâna din centrul oraşului, înconjurată de un parc frumos amenajat şi bine îngrijit, scăpând totodată de urmăritor, rol care îi revine unui alt coleg de-al tău pe care însă nu-l cunoşti.

Întrebare: Crezi că vei reuşi să scapi de urmăritor şi să ajungi la fântână?

Chiar dacă răspunsul tău este “Da, voi reuşi”, fii convins că nu vei reuşi. De ce? Pentru că nu este deloc uşor, şi mai ales pentru că nimeni nu trebuie să promoveze acest test de la prima încercare. Asta este prima lecţie pe care trebuie s-o înveţi la orice şcoala de spionaj: “Dacă nu eşti vigilent şi perspicace, dacă nu eşti creativ şi nu dai dovadă de imaginaţie în momentele critice, nu îţi vei putea îndeplini niciodată misiunea. De fapt, eşti un om mort”.

Prin urmare, ca să promovezi acest test a doua sau a treia oară, trebuie:

  1. să cunoşti foarte bine locul în care trebuie să ajungi, respectiv împrejurimile;
  2. să te mişti rapid ;
  3. să fii foarte inventiv, să ştii să te foloseşti de elementele constitutive ale locului ca să îţi creezi un avantaj;

Leadership: Anticiparea unei situaţii pe care o construieşti în mintea ta atunci când aştepţi un rezultat este direct proporţională cu perspectiva unei logici din care trebuie să reiasă paşii rezolvării unei enigme?

Sunt convins că nu doreşti să ajungi spion şi să îţi pui viaţa în primejdie, nu-i aşa? Însă este foarte folositor să gândeşti ca un spion atunci când soluţiile la îndemână nu se potrivesc, să fii dispus să iei în considerare orice idee, mai ales pe cele aparent ridicole, şi să nu te limitezi niciodată doar la un singur punct de vedere. Ca lider, este absolut necesar să-ţi dezvolţi un mod de gândire foarte diferit de al celorlalţi, şi să înveţi să anticipezi toate riscurile.

Un singur lucru este cert: dacă vrei să-ţi atingi toate scopurile propuse, şi mai ales dacă vrei să ajungi un lider eficient, va trebui să dai dovadă de creativitate în domeniul în care îţi desfăşori activitatea. Adevărul este că nu vei reuşi să duci la bun sfârşit nicio misiune, nicio sarcină complicată de serviciu, niciun proiect important, nimic din tot ceea ce doreşti să întreprinzi şi, de asemenea, nu vei putea găsi nicidecum soluţii viabile şi rapide de rezolvare a problemelor cu care în mod sigur te vei confrunta în viitor, dacă nu eşti îndeajuns de creativ şi, totodată, perseverent. E nevoie de efort şi de imaginaţie pentru a depăşi toate barierele care te pot împiedica să-ţi atingi scopurile propuse.

Însă, la fel ca şi un spion, trebuie să înveţi să fii "pe fază". A ocupa o funcţie importantă într-o companie nu mai este la fel de sigur ca altădată. Managerii caută oameni cât mai competenţi - capabili să-i inspire pe alţii, cât mai în temă cu noutăţile, cât mai hotărâţi şi cât mai creativi. În prezent, tehnologia se dezvoltă derutant de repede, schimbarea este foarte riscantă, şi dacă nu acţionezi atunci când trebuie şi cum trebuie rişti să pierzi poziţia în care te afli şi să fii înlocuit.

Leadership: Îţi amplifici menirea de a fi un rezultat al descifrării unor enigme în tot ceea ce ţi se întâmplă pe parcursul tendinţei de a maximiza importanţa pe care o acorzi ieşirii dintr-un labirint fără limite?

Iar dacă eşti manager, este deosebit de important să găseşti căi novatoare de a trece peste toate obstacolele care pot apărea, să înveţi să te descurci în situaţii de criză, să ştii cum să procedezi atunci când te trezeşti înconjurat de probleme, care mai de care mai complexe, mai ciudate, mai presante, astfel încât să scapi rapid de ele. Vei reuşi, oare, să scapi întotdeauna de probleme şi să îţi atingi obiectivele stabilite? Vei promova la testul de aptitudini şi perspicacitate, sau vei pica?

Reţine că, oricât de mult ţi-ai dori să faci lucrurile să meargă, oricât de mult ai munci şi oricât de multe sacrificii ai face, dacă nu ai spirit de iniţiativă şi dacă nu dai dovadă de creativitate în domeniul în care activezi, nu vei reuşi niciodată să ajungi în top. Ca să reuşeşti în leadership trebuie să fii dispus să urmezi fără rezerve calea imaginaţiei şi a creativităţii.

Iar dacă nu îţi vei asuma riscuri, dacă nu vei avea suficientă prezenţă de spirit, un pronunţat simţ al creativităţii şi o putere de convingere foarte mare, nu vei şti cum să acţionezi pentru a ieşi din situaţiile de criză. Şi, în consecinţă, nu vei reuşi să urci mai sus în ierarhie.

Riscul cel mai mare la care eşti supus în încercarea de a-ţi demonstra vigilenţa este să te menţii motivat de o ieşire dintr-un labirint al cărui sens îţi scapă.

Liderii sunt extrem de talentaţi în domeniul în care activează. Ei ştiu să combine ideile noi cu cele vechi, ştiu să facă conexiuni între lucruri diferite, ştiu să creeze punţi de legătură între aspectele opuse sau aparent incompatibile ale lucrurilor. Totodată, liderii sunt mereu atenţi la detaliile mărunte, iau în calcul orice variantă de ieşire dintr-un impas şi adoptă ideile respinse sau aparent fără însemnătate.

Dacă vrei să ajungi un lider desăvârşit trebuie să dai dovadă de pasiune pentru ceea ce faci, de perseverenţă şi mai ales, mai ales de creativitate. Cum poţi deveni mai creativ? Prin exerciţiu. Încearcă să găseşti în fiecare zi soluţii la problemele pe care le întâmpini. Generarea ideilor, creativitatea şi spiritul inovator trebuie să fie aproape de pulsul oricărei organizaţii de succes.

Modul de a te percepe în conformitate cu cerinţele unei misiuni fără întoarcere este un labirint al cărui arhitect şi prizonier vei rămâne mult timp dacă nu reuşeşti să găseşti "ieşirea" care te trimite la nivelul următor.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us