ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Apropie-te încet de artă
On Ianuarie 03, 2011, by Neculai Fantanaru

Totul a pornit de la o stângăcie, o nepricepere care nu-mi dădea pace. Aveam vreo doisprezece ani pe atunci. În dimineaţa acelei zile de vară, dorinţa de a crea ceva deosebit îmi domina mintea şi îmi răscolea sufletul dincolo de tot ceea ce credeam că este definitoriu pentru existenţa mea. Eram singur în mijlocul străzii. În mâna dreaptă ţineam o bucăţică de cărămidă roşie.

Am început să desenez pe asfalt. O casă, dar care semăna izbitor cu un cub care intra în alt cub. Apoi un om, care aducea mai mult a extraterestru. Şi, la sfârşit, un căţel, care părea mai degrabă un scaun cu o coroniţă. Lipsa mea de talent şi de experienţă îşi spunea cuvântul. Dar era o etapă obligatorie în lungul drum al desăvârşirii.

Leadership: Stăpânești taina artei de a conduce pe cineva spre sine însuși, încurajând tendințele de a prezenta ca definitoriu o altă modalitate de a compune noi forme de expresie?

Dintr-o dată, atenţia mi-a fost distrasă de omul din faţa mea, care părea întruchiparea calmului şi a stăpânirii de sine. Părea de treabă, deosebit de serios şi cinstit. Zâmbea, deci era fericit. Poate fiindcă îi stârnisem eu curiozitatea.

- Interesant ce desenezi tu aici, mi-a spus el pe un ton cald. Ştii tu, pe vremuri a existat un mare pictor, pe nume Rafael Sanzio. El a început să deseneze cam pe la aceeaşi vârstă ca a ta. Îi lipsea siguranţa în închegarea formelor, era stângaci în redarea mişcării. Nu părea să fie înzestrat cu talent artistic. Totuşi, în timp, ajutat de maestrul său, Perugio, a învăţat să picteze şi a devenit unul dintre cei mai mari pictori ai lumii.

Domnul, elegant îmbrăcat, făcu o scurta pauză, îşi aruncă încă o dată privirea asupra desenului meu, apoi continuă:

- Dar vezi tu, Rafael n-a schiţat la început nimic din minte, cum încerci să faci tu. Ci s-a inspirat din desenele şi schiţele altora, imitând maniera lor de a picta. El a pus mare preţ pe tot ceea ce se făcuse până la el în materie de artă. Îţi sugerez, deci, să faci şi tu acelaşi lucru. Desenează, mai întâi, cu o poză în faţa ta şi încearcă să redai mai întâi elementele esenţiale din ea, respectând proporţiile. Numai astfel vei învăţa să desenezi frumos.

Leadership: Îţi pregăteşti terenul pentru apariţia unei arte, făcând apel la o modalitate de provocare artistică care îţi scoate la iveală calităţile?

Singura cale de a-ţi cultiva măiestria în orice domeniu este să asimilezi şi să sporeşti învăţăturile altora. Asta este lecţia cea mai preţioasă pe care a binevoit să mi-o dea acel domn necunoscut. Învăţând din experienţa celorlalţi, întipărindu-mi în minte metodele lor de lucru şi tehnicile de analiză, aş fi putut obţine rezultate bune pe termen lung.

Să devii un lider reprezintă o oportunitate extraordinară pentru tine, însă trebuie să te angajezi într-o călătorie lungă în care să te concentrezi asupra unei bune înţelegeri a noţiunii de leadership şi a rolului de lider. Aşa cum toate corpurile au tendinţa de a se scufunda atunci când sunt aruncate în mare, tot aşa se întâmplă şi cu aptitudinile, abilităţile şi valorile tale: dacă ele nu sunt stimulate şi fructificate corespunzător, dacă nu eşti consecvent şi nu le dezvolţi la timp, ele se vor reduce până la un nivel minim.

Fiecare lider, la fel ca orice artist, are o forţă lăuntrică, are un talent şi nişte aptitudini aparte pe care trebuie să înveţe să le pună în valoare. Una din provocările artistice la care poate face apel pentru a-şi evidenţia calităţile nu este doar de natură vizuală (să arate ceva nou), ci să-şi manifeste spiritul de creaţie prin tot ceea ce ţine de proiectarea imaginii sale în exterior.

Leadership: Poţi să schimbi prima impresie pe care o persoană şi-o face despre tine, procedând la o redefinire a hotarelor unui teritoriu care urmează a fi populat cu forme de expresie?

Trebuie să exersezi cum să-i faci pe oameni să te placă. Trebuie să te implici în numeroase activităţi care, cu cât te solicită mai mult la nivel intelectual, cu atât te inspiră şi îţi cresc performanţele. Nu vei reuşi niciodată să acţionezi ca un lider dacă nu-ţi explorezi calităţile personale şi dacă nu le perfecţionezi.

Tranziţia către un leadership performant începe de la bază. Aşa cum un medic trebuie să aibă mult fler în a stabili diagnosticele corecte, aşa cum un pictor trebuie să ştie să folosească culorile şi ustensilele pentru a-şi transpune visele pe pânză, aşa cum un inginer trebuie să ştie cum funcţionează un motor pentru a construi o maşină - tot aşa şi tu, ca să ai puterea să-i schimbi pe oameni, trebuie să-ţi impui propriul talent prin propriile forţe. Dar pentru asta e necesar să înveţi şi să te perfecţionezi.

Pentru a-ţi mări puterea de influenţă asupra celorlalţi, trebuie să te axezi pe creaţie. Trebuie să te faci remarcat ridicându-ţi la cel mai înalt grad însuşirile alese. Înălţimea la care te ridici este cea care te face să fii îmbrăţişat cu o iubire cuprinzătoare de toţi oamenii.

Cea mai înaltă formă de expresie reflectă conținutul interior (trăiri, percepţii, convingeri şi senzaţii) pe care îl integrezi într-o imagine care introduce o subtilitate a interpretării destul de vizibilă, emoționând teribil prin sensibilitatea şi discreţia rememorării unei experienţe unice, de neuitat.

Concluzie: Numai dacă ai ambiţia şi dorinţa de a atinge cele mai înalte culmi în meseria ta, te vei putea apropia de artă. Iar pentru asta trebuie să-ţi pregăteşti terenul, adică să înveţi necontenit, şi să-ţi îmbunătăţeşti şi să-ţi perfecţionezi cunoştinţele şi abilităţile. Pentru a întreprinde ceva măreţ, trebuie să fii pe deplin maturizat.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.