ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
vizibilitate  art 2.0permanenta  art 2.0fantezie art 2.0realitate art 2.0 apropiere art 2.0
Conturează o fantezie aplicativă proprie
On Ianuarie 03, 2011, by Neculai Fantanaru

Dacă e să fiu sincer, nu trece o zi fără să-mi aduc aminte de maestrul meu, de momentele petrecute alături de el în micul său atelier de pictură, care pentru mine devenise totul: centrul universului meu, un loc de meditaţie în care îmi puteam exprima liber gândurile şi sentimentele, ideile şi preferinţele vizavi de artă. Maestrul era unul din acei oameni speciali care-ţi câştigă uşor simpatia, destul de creativi ca să-ţi stârnească interesul, care te cuceresc chiar şi numai prin simpla lor prezenţă, care sfidează obişnuinţa, care nu se supun convenţiilor sociale, şi cu care empatizezi foarte mult.

Îmi amintesc că, odată, l-am urmărit pe maestru o zi întreagă cum pictează. Da, de dimineaţă şi până seara am stat lângă el, privindu-l cu mare interes, încercând să absorb cât mai multe din tehnica sa de pictură pe care o utiliza cu multă abilitate şi pe care eu o apreciam atât de mult. Sufletul mi se umplea de bucurie când îl vedeam cum îşi expune imaginaţia, alegându-şi drept model imaginea dintr-o fotografie pe care, apoi, o schiţa printr-un joc de culori, de nuanţe, lumini şi umbre, forme, linii, puncte şi contururi.

Leadership: Sensibilitatea şi meticulozitatea ta pot fi exprimate într-un gen de artă care se bucură de aportul elementelor celorlalte genuri artistice, prin intermediul unei imagini care arată viitorul?

Vroiam să-l întreb cum anume reuşeşte totuşi să facă acea conexiune magică dintre diverse acţiuni şi obiecte alese aleatoriu şi să dea viaţă, în final, unei picturi splendide, însă n-am făcut-o. Nu l-am întrebat nimic, nu l-am întrerupt din activitatea lui. Desenul său părea ceva desprins pe jumătate dintr-un roman de Jules Verne, pe jumătate dintr-un basm de Andersen.

- Nimeni nu a mai făcut aşa ceva, am comentat eu adânc impresionat atunci când maestrul a luat o scurtă pauză. Sunteţi unic.

Maestrul a râs. Apoi, cu zâmbetul întipărit pe chip şi cu ochii impregnaţi de fascinaţie, mi-a spus privindu-şi opera aproape terminată:

- Vezi tu, Nicu, genul meu de artă se încadrează în acelaşi gen ca şi al marelui pictor Hieronymus Bosch. De fapt, la începutul carierei mele m-am inspirat din cele două mari opere ale sale, "Judecata de Apoi" şi "Grădina desfătărilor lumeşti". Aceste două picturi celebre mi-au deschis ochii spre acest gen de artă care îmbină diverse imagini, şi care exprimă şi fantezia proprie a pictorului. Ele abundă de tot felul de mesaje, de decoruri, de personaje, creaturi şi obiecte aparent aleatorii. Bosh a fost un artist revoluţionar, extrăgând învăţăminte din legende, din tradiţii şi obiceiuri, din diverse manuscrise medievale. El a ştiut să realizeze imagini artistice, îmbinând, ca şi marele sculptor Bourdelle, mai multe noţiuni separate: omul, viaţa, natura, societatea, universul, etc – creând nişte metafore ce depăşesc uneori realul.

Pentru a deveni un artist în leadership, învaţă să foloseşti diverse combinaţii şi să îmbini eficient mai multe stiluri într-o imagine care să reflecte viitorul !

La fel cum Bosh sau Bourdelle au îmbinat ideal însuşirile diverselor lucruri şi fiinţe, creînd metafore proprii pline de esenţă şi stil, dând astfel viaţă unor mituri variate, tot aşa un lider trebuie să ilustreze în propriul său "design" de conducere o creaţie în care să se îmbine cunoştinţele sale din diverse domenii. Cel mai dorit, şi totodată cel mai eficient lider, e acela care reuşeşte să îmbine elemente şi atribute din alte domenii şi apoi să le conecteze la "opera" sa.

Pentru ca leadershipul tău să capete valoare, el trebuie să se bucure de aportul de elemente şi atribute din celelalte domenii. Altfel spus, trebuie să deţii cunoştinţe, abilităţi, competenţe din cât mai multe zone de activitate, şi apoi să faci o legătură între ele ca să obţii ceva nou şi valoros.

Idealul în leadership este să te pricepi la un singur lucru – acela de a-i conduce pe oameni în direcţia cea mai bună găsind cele mai bune soluţii de a-i determina să se solidarizeze cu tine, luând în calcul pentru aceasta multiple posibilităţi. Nu uita că geniul izvorăşte din efort şi inspiraţie, dar şi dintr-o minte flexibilă care adoptă practicile, abordările şi metodele care transmit originalitate, profesionalism şi o vibraţie pozitivă.

Puterea de conducere izvorăşte din înţelepciunea de a şti cum să îmbini ştiinţa cu arta, pentru a formula o nouă imagine a viitorului.

Leadership: Te concentrezi pe crearea unei imagini personalizate care exprimă sentimentul identității unei persoane care potrivit tuturor probabilităților este parte a unui întreg din care răzbate direcţia şi semnificația unei teme pline de însemnătate?

Steve Jobs, co-fondatorul Apple Computer, este considerat ca fiind cel mai influent personaj atât din industria calculatoarelor cât şi în industria divertismentului. Recent, cotidianul britanic Financial Times l-a numit pe Jobs personalitatea anului, principalul argument fiind viziunea de care a dat acesta mereu dovadă, reuşind să aducă compania Apple în topul tehnologiei mondiale, cu cele mai noi produse: tableta iPad şi dispozitivul iPhone 4.

Numai un artist îşi dedică timpul unor asemenea fantezii, nu-i aşa? De aceea cred cu tărie că Steve Jobs poate fi comparat, din punct de vedere al viziunii sale originale şi extrem de fanteziste, cu cei doi mari artişti revoluţionari Bosh sau Bourdelle. Căci el reuşeşte să "vadă" şi să găsească noi perspective de interes acolo unde alţii nu văd sau nu se încumetă să găsească, aducând noutăţi tehnologice deosebite.

Jobs le reaminteşte mereu angajaţilor săi - "nava adevăraţilor artişti" cum îşi numeste el echipa, că livrarea la timp a produselor este la fel de importantă ca inovarea şi design-ul atractiv. Cu alte cuvinte, preocuparea lui Jobs este aceea de a stimula la maximum interesul oamenilor pentru inovaţie.

Pe "Nava adevăraţilor artişti" se află numai acei oameni cu calităţi deosebite, care preţuiesc imaginaţia creatoare, care-şi dăruiesc întreaga viaţă realizării unei "opere" ieşite din comun, demne de numele companiei pe care o reprezintă, şi pe care să o lase apoi moştenire generaţiilor viitoare ca model de inspiraţie.

Leadership: Cauţi necontenit noi înţelesuri pentru "opera" ta, astfel încât să transmiți mereu un mesaj nou transpus în planul faptelor afective până când ajungi la conceptualizarea unei noi perspective şi direcții de abordare a artei?

Sporeşte-ţi neîncetat valoarea personală, impunându-ţi viziunea şi iniţiind un leadership cu totul revoluţionar. Nu-i de-ajuns să deţii o capacitate mare de persuasiune şi de a pune în evidenţă o personalitate puternic conturată, ci trebuie să-ţi dezvolţi abilitatea de a crea „fantezii”, dar fără să denaturezi prea tare realitatea.

Fii un "creator de metafore". Caută necontenit noi înţelesuri pentru "opera" ta, astfel încât să transmiţi mereu un mesaj nou. Descoperă noi limite fascinante, noi perspective şi noi viziuni. Explorează şi experimentează la nesfârşit idei şi opţiuni noi. Ideile tale novatoare, cu implicaţii practice deosebite, te vor face să fii totdeauna cu un pas înaintea celorlalţi competitori. Însă aceste idei presupun cunoştinţe din domenii diferite, presupun "o fantezie aplicativă" deosebită care surprinde pe toată lumea, dar şi o viziune anticipativă asupra viitorului.

Impune-ţi propria ta viziune asupra leadershipului. Conturează-ţi o fantezie aplicativă proprie şi fii îndeajuns de convingător pentru ca ceilalţi să o accepte.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.