ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
vizibilitate 2.0permanenta 2.0fantezie 2.0realitate  2.0 apropiere 2.0
Inspiră un sentiment de stabilitate permanentă
On Ianuarie 03, 2011, by Neculai Fantanaru

În ziua când am împlinit cincisprezece ani, maestrul m-a invitat la el acasă, cu un singur scop: să-i admir ultima creaţie: "Portret în oglindă". Portretul, atât de caracteristic şi de expresiv, realizat cu o acurateţe deosebită, dădea senzaţia (prin tehnica folosită şi mai ales prin momentul surprins), că timpul s-a oprit în loc. Era ca o scenă emoţionantă dintr-unul din acele filme, când imaginea se opreşte brusc, îngheaţă preţ de câteva secunde, înfăţişându-l pe eroul principal în prim plan, amuţind, fără să facă nimic, ca şi cum ar fi fost imortalizat într-o fotografie.

Fără îndoială, portretul se adresa sufletului privitorilor, mai ales celor mai sensibili dintre ei. Eram atât de impresionat de tablou, încât, pur şi simplu aveam senzaţia că am "intrat" în el, că făceam parte din el. Tabloul era una din acele creaţii care îţi lărgesc orizontul artistic, care te inspiră pătrunzând adânc în interiorul fiinţei tale, era una din acele creaţii care îmbrăţişează realul, surprinzând un moment din viaţă; era una din acela creaţii care rămân în conştiinţa ta, marcându-ţi cariera artistică.

Leadership: Poţi să trezeşti în sufletul oamenilor sentimente profunde şi durabile, dând o valoare unică imaginii supuse interacţiunii dintre spaţiul prin care atingi sublimul şi nivelurile conceptuale pe care le pătrunde nuanța unui NOU lăuntric?

Maestrul ştia să organizeze spaţiul, să dea coerenţă întregului şi să îmbrace ideile şi viziunile sale prin "ştiinţa" formelor şi culorilor, transformându-le în imagini. Iar pentru a asigura o profunzime uimitoare imaginilor, astfel încât ele sa pară cât mai reale şi mai reprezentative, maestrul le concepea în aşa fel încât să le imortalizeze în mintea şi în sufletul privitorilor în cel mai frumos mod – degajând un puternic sentiment de stabilitate prin culorile calde şi bogate, care adăugau spaţiului ideea de suflet şi de personalitate.

Unul din elementele cheie ale leadershipului este tocmai inducerea acestui sentiment de stabilitate în sufletul oamenilor. Stabilitatea în leadership este precum oxigenul pentru respiraţie, este acel sentiment pe care îl percep oamenii atunci când se află în prezenţa liderului şi fără de care nu poate exista nicio interacţiune. Este imaginea lui în lume, este simbolul care îl reprezintă în relaţiile cu ceilalţi. Oamenii nu pot accepta influenţa cuiva, nu se pot ataşa de nimeni, dacă nu sunt pătrunşi de sentimente profunde şi durabile.

Sublimul este atins când valoarea de sine pe care o posezi şi o experimentezi în mod continuu devine izvorul şi substanța unei arte care face un pas înainte spre înnoirea unei imagini care exprimă valorile fundamentale ale unei vieţi spirituale armonioase !

Liderii cei mai buni au acea formidabilă abilitate de a-i face pe oameni să-şi dorească să facă parte din "tabloul" lor. Ei izbutesc să construiască acel spaţiu convingător în care oamenii simt că pot "respira", că trăiesc, spaţiu în care oamenii pot simţi valorile fundamentale ale unei vieţi spirituale armonioase.

Două calităţi esenţiale condiţionează reuşita unui lider: prezenţa şi spiritul. Dacă "tabloul" liderului nu impresionează prin echilibru şi nu conferă sentimentul de durabilitate şi de stabilitate, atunci nu va rămâne în memoria privitorilor şi nu va stârni în ei sentimente deosebite. Şi, prin urmare, oamenii nu vor dori să "intre în tablou", totul fiind pus sub semnul incertitudinii.

Dacă oamenii nu te "validează", nu vei putea avea o influenţă mare asupra lor.

Leadership: Gestionezi în mod optim contextul firesc al experienţei artistice, încât să eviţi eventuala ruptură dintre tine şi "tabloul" tău care poate să refuze deschiderea unui orizont mai larg ce îmbracă forma lumii?

La fel cum o pictură redă orizontul imaginaţiei pictorului, dezvăluind totodată profunzimea sufletului său, tot aşa imaginea pe care şi-o creează liderul condiţionează şi pecetluieşte întreaga lui carieră şi raporturile sale cu lumea.

Liderii cei mai buni sunt preocupaţi de efectele de stabilitate şi de permanenţă. Ca să-i conduci pe oameni trebuie, aidoma unui artist, să-ţi creezi o imagine care să spună mai mult decât cuvintele, o imagine care să persiste în sufletul lor şi care să vibreze de emoţii, o imagine care sa reproducă cât mai bine realitatea ta. Dacă nu reuşeşti acest lucru, se va produce o ruptură între tine şi ei.

Permanența este ceea ce rămâne după ce ai dat o nouă semnificaţie picturii devenită un suprem omagiu adus prestigioasei tale cariere în domeniul artei.

Concluzie: Prin întreaga sa activitate, prin comportamentul său, prin relaţiile pe care le stabileşte cu oamenii din echipă şi cu "forurile superioare" lui, un lider trebuie să inspire acel sentiment de stabilitate permanentă care stă la baza cooperării şi conlucrării eficiente dintre oameni.

Cei mai buni lideri sunt aceia care îşi ridică leadershipul la nivel de artă.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.