ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate  art 20 apropiere art 20
Arată realitatea propriei tale fiinţe
On Ianuarie 03, 2011, by Neculai Fantanaru

Am apreciat întotdeauna la maestrul meu bunele sale însuşiri: erudiţia, înţelepciunea, profunzimea cu care vedea lumea, sau realitatea din jurul ei, dar, îndeosebi, talentul său artistic, de care era foarte mândru şi de care ştia să se folosească.

Într-o zi, maestrul m-a invitat în atelierul său de lucru, mi-a făcut semn să mă aşez pe scaun, apoi, cu o mişcare foarte fină a mâinilor a dat la o parte fâşia de pânză cu care era acoperită ultima lui creaţie. Am fost uluit. Tabloul înfăţişa propria lui imagine, dar care îi conferea o personalitate aparte.

Era el însuşi, în felul lui bizar şi tăcut de a fi. Era fiinţa lui spirituală ce emana multă sensibilitate sufletească, dar şi multă forţă. Era imaginea propriului său personaj, fascinant şi carismatic, cu o figură impozantă, oglindind o veritabilă înţelepciune şi o vitalitate debordantă.

Accentul cădea pe caracterul său hotărât, bărbătesc, cu o expresie aparte. Trăsăturile feţei (proeminenţa pomeţilor, maxilarele mult îngustate spre bărbie, ochii penetranţi, seriozitatea privirii) îi confereau o individualitate pronunţată, subliniind forţa şi iscusinţa sa - indicatorii caracterului său. Bărbia puternică şi uşor ascuţită, sprâncenele dese şi arcuite, îi dădeau o expresie de fermitate, de o virilitate incontestabilă, şi care, totodată, îi confereau un farmec deosebit. O nemişcare aproape măreaţă era întipărită în trăsăturile sale fizionomice, nete, parcă sculptate în marmură.

Leadership: Poţi să-ţi creezi o identitate proprie, definită prin valori de referinţă specifice unei viziuni ce poate fi transmisă mai departe, exprimând ceea ce simţi printr-o reflectare asupra modului în care eşti privit de ceilalţi?

În timp ce îi studiam cu atenţie creaţia – autoportretul – maestrul a rupt tăcerea, spunându-mi cu o faţă zâmbitoare:

- Nicu, instrumentul muncii pictorului este arta care izvorăşte din propria lui fiinţă. Înainte să ieşi în lume cu ideile tale, cu creaţiile tale deosebite, înainte să-ţi faci cunoscut talentul trebuie să ai răgazul să-ţi creezi o identitate proprie într-un tablou care să te reprezinte. Dacă vrei să fii cu adevărat admirat şi apreciat, conferă-i personajului din tablou latura distinctă a personalităţii tale.

Şi atunci am înţeles. Privind tabloul cu multă atenţie, care reda întreaga făptură a maestrului meu (începând cu fizionomia şi sfârşind cu îmbrăcămintea) în care erau bine conturate trăsăturile sale de caracter, mi-am dat seama că era o personalitate diferită de cea pe care o cunoşteam eu. Tabloul sugera siguranţa unui personaj influent, punând în valoare calităţile sale ascunse.

Tabloul, realizat cu o măiestrie demnă de toate laudele, a scos la iveală adevărata identitate a maestrului meu, definită în jurul unor valori precum respectul, demnitatea, iubirea, onestitatea, curajul, fermitatea. Într-o altă ordine de idei, tabloul reliefa atitudinea lui sinceră şi responsabilă.

Leadership: Îţi poţi deschide sufletul în faţa oamenilor, prin intermediul imaginii a cărei valorificare începe cu studierea raportului dintre ceea ce pretinzi că eşti şi ceea ce eşti în fond?

Începe să schimbi lumea, schimbându-te pe tine însuţi. Priveşte-te în oglindă, reflectează la propria fiinţă, la propriul tău caracter, la propria ta atitudine, şi ia-ţi răgazul de a-ţi crea propriul "portret", în care să conturezi cât mai bine personalitatea ta. Nu ştii să pictezi? Apelează la un pictor. Pictura e cea mai profundă cale prin care poţi ajunge la sufletul oamenilor, în nici într-un caz fotografia. O fotografie, oricât ar fi de bine realizată, nu îţi stârneşte atât de mult interesul, pe când o pictură te face să o priveşti atent, cu multă grijă, fiindcă exprimă mai bine felul în care eşti perceput de alţi ochi. Numai un pictor reuşeşte să scoată foarte bine în evidenţă trăsăturile unui om.

Fă-ţi o intrare deosebită în lume, arătându-le oamenilor tabloul tău, imaginea ta, apoi aşteaptă reacţia lor. Exact, fără nicio ruşine. Dacă vrei să fii promovat mai rapid într-o funcţie înaltă, aşează-ţi portretul undeva la vedere. Şi ai să vezi ce impact major are asupra tuturor celor care te cunosc. Această strategie este ceea ce numesc eu "să-ţi deschizi fereastra oportunităţii". Este un mijloc sigur care te propulsează înainte. Este deschiderea perfectă spre un leadership eficient şi deplin, fiindcă oamenii vor vedea în tine nu doar un conducător, ci şi om cu veleităţi artistice deosebite, un om pătrunzător şi sincer.

Ca succesul tău să fie asigurat, creează-ţi o imagine care să emane o iubire adânc înrădăcinată, şi care să sublinieze forţa, iscusinţa şi fermitatea ta. Ca să te faci cunoscut, imaginea ta trebuie să focalizeze toate privirile, deci să fie o compoziţie desăvârşită, echilibrată, fără prea multe efecte picturale.

Ceea ce pretinzi că eşti se reflectă în tabloul pe care ţi-l construieşti şi-l oferi spre vizualizare. Ceea ce eşti în fond se poate reconstitui din perspectiva pe care o reclamă totalitatea creaţiei tale sau integralitatea viziunii pe care o împărtășești despre modul în care ai ales să trăieşti.

Concluzie: O părere bună, chiar excelentă despre tine, nu constituie nicidecum un factor hotărâtor în leadership. Ceea ce contează foarte mult, însă, este felul în care eşti perceput de ceilalţi.

Un "portret" etalat pe pânză, executat de un bun cunoscător al persoanei tale, ar fi un excelent exerciţiu de a te cunoaşte pe tine însuţi, de a vedea prin ochii altuia cum eşti perceput. Apoi analizează şi retuşează ceea ce ţie nu-ţi place la el, cât şi la propria ta personalitate.

Arată realitatea propriei tale fiinţe acelora ce te înconjoară !

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.