ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
vizibilitatepermanentafantezierealitate apropiere
Fii obiectul unei admiraţii unanime
On Ianuarie 03, 2011, by Neculai Fantanaru

În camera spaţioasă în care perdelele albe, transparente, lăsau să pătrundă cu generozitate razele soarelui, creând un spaţiu şi o atmosferă liniştită, propice creării şi visării, am observat cu surprindere tabloul. Acel tablou, extrem de elegant, încadrat cu o ramă clasică aurie, înfăţişa un peisaj de o splendoare fără egal. Maestrul reuşise să pună în evidenţă cromatica naturii, prin îmbinarea cu o deosebită delicateţe a culorilor vii, intense, de o bogăţie nemaiîntâlnită, generând o stare de spirit optimistă. Reuşise să redea natura până în cele mai mici amănunte.

În aceeaşi clipă se auzi un pas uşor urcând pe trepte. Maestrul se apropie de mine, aţintindu-şi ochii asupra creaţiei sale, de care, se putea observa limpede pe chipul său, era atât de mândru.

- Îţi place, Nicu? m-a întrebat el cu o oarecare notă de suspiciune în glas.

Nu ştiam prea bine ce să-i răspund. Tabloul îmi plăcea atât de mult, inspira un ideal de frumuseţe artistică nemaiîntâlnită. I-am spus doar atât:

- Cred că acest tablou vă va aduce faima.

- Nicu, mi-a răspuns apoi cu seninătate debordantă, ca să ai succes, oamenii trebuie să regăsească în tine acea identitate genuină şi originală specifică unei personalităţi artistice. Ei trebuie să fie mişcaţi de sensibilitatea şi impresionabilitatea ta ieşite din comun.

Leadership: Cum te priveşti în contextul firesc al experienţei artistice care pledează pentru o nouă abordare a relaţiei "Operă-Privitor" ?

Ambiţia tuturor marilor artişti, după cum remarca odată marele scriitor Marcel Proust, este să caute ceva nou, sa înlăture banalitatea, să afirme o personalitate, să pregătească victoria şi să descopere o nouă formulă a frumosului. Asta este ceea ce a căutat să facă şi maestrul meu, să devină obiectul admiraţiei generale, impresionând profund "publicul" prin intermediul tablourilor sale care confirmau ideea lui despre frumos - idealul său existenţial. El considera frumuseţea ca o imagine a perfecţiunii divine.

Pentru a reuşi în cariera sa, un pictor trebuie să facă ceva care să poarte numele său, care să îl definească, şi să ajungă la creaţie şi la originalitate. El trebuie să se afirme printr-o compoziţie de o deosebită îndrăzneală. Nu-i de mirare că, odată cu fiecare desen terminat, în maestrul meu se năştea o fericire perfectă. Considera că fiecare desen al lui e unic, credea că fiecare desen al lui este într-adevăr reuşit, şi, în acelaşi timp, de o frumuseţe aparte – frumuseţe căruia el i-a dat naştere prin prisma unor idei personale.

Maestrul era propriul furnizor al artei sale. El se privea drept un "mecanism declanșator" în dezvoltarea unei noi conștiințe care poate schimba realitatea sufocantă a epocii sale şi pentru asta, cum am spus mai sus, el trebuia să fie prezent în conştiinţa momentului experienţei artistice actuale, câştigată prin ştiinţa perfectă de a combina imaginea cu funcţia de comunicare conceptuală.

A pleda pentru a nouă abordare a relaţiei "Opera-Privitor" înseamnă să stabileşti un raport de comparaţie cu oamenii, bazat pe o evaluare corespunzătoare a nivelului inventiv al creaţiei tale proiectat în aria nivelului inventiv al conştiinţei lor.

Leadershipul e ca pictura. Înainte să treci în fruntea oamenilor trebuie să stabileşti un raport cu ei, bazat pe încredere şi respect reciproc. Iar acest lucru se poate realiza cu uşurinţă dacă ei sunt atraşi de tine, şi respectiv de "creaţiile" tale. Raportul, care se rezumă la "a fi înţeles şi admirat", este un lucru nemaipomenit, căci te propulsează direct către succes.

La fel cum un pictor reuşeşte prin intermediul picturilor sale, de o frumuseţe artistică pătrunzătoare, să ajungă la inimile oamenilor, tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să-ţi dezvolţi o unealtă foarte eficientă pentru a ajunge la inimile oamenilor, făcându-ţi cât mai mulţi susţinători. Şi, la fel cum un pictor desăvârşit creează o formulă nouă a frumosului, tu trebuie să-ţi creezi un stil de conducere nou şi eficient, dând viaţă unei formule noi de cooperare, dar şi de coordonare a celor din echipă.

Un lucru important trebuie reţinut. Înainte să-ţi faci "intrarea" în mintea şi în sufletul oamenilor, fii sigur că aceştia îţi vor "testa" aptitudinile, personalitatea, limbajul, cunoştinţele. Aşadar, stabileşte un raport cu oamenii bazat pe o evaluare corespunzătoare. Arta pe care o creezi este cea care te înalţă, care te propulsează înainte şi care face să se strecoare în sufletul oamenilor admiraţia.

Un lider desăvârşit reuşeşte să-şi impună "creaţia", şi să fie unanim recunoscut ca fiind un mare artist al momentului. El reuşeşte acest lucru prin ideile şi metodele sale atractive şi viabile. Fiindcă, mai întâi oamenii îţi admiră "creaţia", evaluează frumuseţea şi calitatea ei, abia apoi se raportează la tine. Numai prin caracterul obiectiv al "creaţiei" tale ieşite din comun, prin imaginaţie şi stil, vei putea să-i atragi pe ceilalţi.

Modul în care evoluezi pe tărâmul artei depinde de priceperea cu care reuşeşti să-ţi proiectezi experienţele, valorile, viziunile şi frumuseţea sufletului în compunerea unui efect de ansamblu care depăşeşte aşteptările în ceea ce priveşte previziunea unei dezvoltări puternice a conştiinţei umane.

Concluzie: Pentru a fi obiectul atracţiei unanime trebuie ca ideile, planurile, metodele pe care le aplici să fie atractive pentru ceilalţi, atât pentru colaboratorii tăi, cât şi pentru funcţiile sau forurile ierarhic superioare. Planul, ori "tabloul" tău, trebuie să impresioneze, să facă să vibreze acea coardă sensibilă din sufletul oamenilor, fie prin tehnica şi combinaţiile inedite de culori, fie prin modalităţile de abordare ale subiectului, fie prin originalitate, şi chiar din punct de vedere a beneficiilor materiale.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.