ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Exprimă-ţi viziunea prin exteriorizarea propriei tale sensibilităţi
On Ianuarie 16, 2011, by Neculai Fantanaru

Maestrul era genul de artist care are multe de spus, şi o făcea prin intermediul lucrărilor sale. Deseori şovăiam în faţa vreunui tablou de-al său, îl studiam cu mare interes, cu atenţia pe care o acordă doctorul unui pacient la consultaţie, şi încercam să intuiesc tainele artei sale – pe care o stăpânea atât de bine. Dar, categoric – maestrul avea anumite însuşiri înnăscute, sau dobândite pe parcursul timpului, care mie îmi lipseau.

Orice lucru pe care-l spunea era deosebit de interesant, ca un fel de pătrundere într-un univers infinit despre care ai fi spus că găzduieşte miliarde de civilizaţii. Nu conta ce era, uneori vorbea despre curentele din artă, alteori despre viaţa marilor artişti şi despre tehnicile lor de pictură foarte sofisticate. Şi tot ceea ce există în acest univers plăsmuit din gânduri complexe, tot ceea ce îmi împărtăşea din cunoaşterea lui o făcea cu drag, într-o manieră ingenioasă, prin frumoase figuri de stil, folosind diverse analogii cu citate şi metafore.

Maestrul exercita o influenţă invizibilă asupra mea, un proces curgător, plin de o direcţie care susţinea activ plăcerea mea de a fi parte din universul său. Mă atrăgea prin faptul că de fiecare dată reuşea să creeze acea conexiune emoţională cu mine care mă făcea să mă simt unic, ca el, mă făcea să mă simt apreciat, mă făcea calm, liniştit, pregătit pentru a mă concentra mai târziu la pictura mea, sau la vreo altă îndeletnicire de moment.

Odată, el mi-a spus ceva care a rămas ca un ecou în mintea mea:

- Nicu, pentru ca un tablou să fie reuşit, el trebuie să fie sugestiv, grăitor. Trebuie să evoce o imagine vie şi să completeze viziunea ta. Dar mai presus de toate, tabloul trebuie să facă referire la sensibilitatea ta, prin culorile pe care le afişezi şi pe care le exprimi voluntar, şi prin mesajul pe care îl transmiţi.

Leadership: Poţi să defineşti o realitate ce pare îndepărtată sub forma permanentizată a rezultatului pătrunderii într-un teritoriu intelectual dominat de ecoul unei creaţii autentice?

Leadership înseamnă să le împărtăşeşti celorlalţi oameni din spiritul tău viu care, printr-un ecou puternic, îl eliberează dintr-o lume lipsită de inedit şi îi transpune într-un univers plin de măreţie şi de culoare. Sensibilitatea este cea face diferenţa dintre un pictor mediocru şi unul bun. Sensibilitatea întregeşte şi caracterizează arta, ea este cea care "setează" modul de lucru al unui pictor, modul de abordare a tehnicilor de pictură şi a diverselor teme.

Sensibilitatea este fără doar şi poate lucrul prin care se deosebeşte o persoană de alta. Ea dezvăluie personalitatea fiecărui individ.

Capacitatea de a transmite, de a provoca emoţii, constituie baza leadershipului. Felul în care reacţionează oamenii cu care interacţionezi depinde de sensibilitatea pe care ţi-ai dezvoltat-o şi pe care o manifeşti în prezenţa lor. E vorba de acea sensibilitatea pe care ei o văd în tine, în gândurile tale, în atitudinea ta. Iar ea se reflectă în reacţiile pe care le ai faţă de ei şi faţă de evenimentele din jur, se reflectă în starea de siguranţă sau nesiguranţă, de încredere sau neîncredere, bucurie sau întristare pe care o transmiţi.

Sensibilitatea poate face dintr-un om o persoană empatică, care îşi manifestă latura sensibilă şi bună a ei, care înţelege atitudinile, sentimentele emoţiile celor din jur, şi este dispusă să le ofere suport emoţional.

Sensibilitatea este spiritul tău viu pe care îl emani indirect în jurul tău, este starea pe care o resimt oamenii ori de câte ori se află în preajma ta. Dacă vrei să ai succes în leadership, împărtăşeşte celorlalţi din spiritul tău viu, din sensibilitatea ta care este capabilă să "deviruseze" totul în jur.

Leadership: Viziunea ta poate să ia forma unei oglinzi în care fiecare om îşi reflectă imaginea prin traversarea unui univers aflat în plin proces de expansiune?

Leadershipul este un acord între ceea ce înfăptuieşti şi sensibilitatea ta. Pune în arta ta o vibraţie a sufletului tău, ca atunci când oamenii se află în preajma ta să simtă că eşti alături de ei. Aşa cum un medic care, cu o dăruire de sine extraordinară, deseori voluntar, se osteneşte să-i vindece pe cei săraci şi suferinzi - tot aşa şi tu, trebuie să faci apel la sufletul oamenilor, dăruindu-le o mică bucăţică din ceea ce permite integrarea ideii de viu în conştiinţa lor, care să rezoneze cu vibraţia unui univers ce-şi revarsă imensitatea în jurul capodopere.

Dacă nu eşti capabil să trezeşti vibraţii în sufletul celor din jurul tău, să te raportezi emoţional la ei, atunci leadershipul tău nu are şanse prea mari să evolueze spre o treaptă superioară. Eliberează-te de orice convenţionalism şi încearcă să redai sincer, direct şi spontan propria ta viziune în concordanţă cu ceea ce gândeşti şi cu ceea ce simţi.

Universul la care arta ta trebuie să se raporteze se poate exprima printr-o reprezentare subiectivă a realităţii în care e mult mai important să ştii să fii liber şi să vrei să trăieşti, decât să fii tu însuţi într-un loc în care toţi ceilalţi îţi sunt similari.

Concluzie: Succesul în leadership depinde în mare măsură de abilităţile de a-i atrage pe oameni de partea ta. De unul singur nu poţi face nimic, dar împreună cu cei care te-au ales poţi realiza multe. Atitudinea deschisă, empatică, exteriorizarea propriei tale sensibilităţi te va apropia de oameni. Pe când o atitudine rece, distantă, "ermetică" şi rigidă te va îndepărta de ei.

Modul în care îţi expui viziunea ca lider, modalităţile în care îţi expui strategia, trebuie să fie pe înţelesul tuturor şi să determine apariţia sentimentului utilităţii, să întărească coeziunea, conlucrarea dintre oameni, să stârnească interesul şi acel "ceva" din sufletul oamenilor care s-ar putea exprima prin celebra deviză a muşchetarilor: "Toţi pentru unul, şi unul pentru toţi".

Pentru a ajunge la această performanţă, trebuie să înveţi să-ţi expui viziunea de lider, prin exteriorizarea propriei tale personalităţi.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.