ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Proiectează-ţi arta pe un fond de umanitate
On Ianuarie 16, 2011, by Neculai Fantanaru

Maestrul avea capacitatea extraordinară de a fascina pe oricine, o traiectorie de nu instaurează nicio limită, modelând lumea parcă după tonul deschis al culorilor aşternute pe pânzele sale. Era carismatic, era interesant, avea acea sclipire magică de originalitate care creează o atmosferă unică, de poveste. Vorbele sale pline de tâlc şi de înţelepciune, iscusinţa cu care îşi etala aptitudinile, cunoştinţele, valorile, talentul, te făceau să-i acorzi atenţie ca într-o oglindă magică, printr-o tranziţie liniară într-un univers simbolic, poetic, ficţional.

Avea, de asemenea, o putere extraordinară de influenţare a stării mele de spirit. Eram convins că lângă el, venind în contact cu munca lui pe care o depunea cu o dăruire de sine ieşită din comun, mă voi putea dezvolta pe plan artistic şi-mi voi putea fructifica la maxim talentul.

Arta lui mergea direct la inima fiecăruia, aidoma celor mai mari pictori ca Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti sau Francisco de Goya, fiindcă avea şi încă mai are un conţinut veridic. Picta cu o sete si o dragoste nemaiîntâlnită, cu un elan foarte mare. Iar calitatea artei sale nu intra niciodată în cumpăna îndoielilor.

N-am uitat nicio clipă ce mi-a spus maestrul după ce-mi povestise câteva lucruri despre celebrul pictor veneţian, Tiziano Vecellio:

- Nicu, un artist este judecat după felul în care îşi dezvoltă propria artă. Pentru a fi admirat de cât mai multă lume, el trebuie să-şi proiecteze arta pe un fond de umanitate.

Leadership: Îţi poţi reprezenta arta într-o formulă inedită, prin efectul pe care îl produce realitatea vie a prezenţei tale asupra privitorului?

O realitate vie este un demers artistic care poate schimba pentru totdeauna percepţia despre ce înseamnă ”cei buni” şi “cei răi” când vine vorba de sufletul pe care-l pui in ceea ce faci. Intensitatea emoţiei pe care o simţi faţă de un anumit subiect ce redă frumuseţile lumii şi o dăruieşti acceptând în mod convenţional ordinea prin care capodopera se prezintă mai întâi ca reprezentare a lumii tale interioare, se măsoară prin ochii privitorului care îşi acceptă reflecţia în desfăşurarea cromatică de pe pânză.

Maestrul mi-a spus de multe ori că tablourile cele mai frumoase şi mai îndrăgite de iubitorii de artă, sunt cele care reflectă o stare spiritual armonioasă, o stare de beatitudine, de visare, deci o stare care reflectă o potenţială fericire. Pe de altă parte, tablourile care scot in evidenţă ceva execrabil, ceva groaznic, foarte crud, ceva de neimaginat de o minte normală sunt mai puţin atrăgătoare fiindcă induc sentimente reprobabile.

Liderii cei mai buni, sunt mai mult decât nişte oameni cu poziţii importante în societate, ei sunt nişte artişti care şi-au dezvoltat o "artă" bazată şi pe simţăminte umanitare. O artă care serveşte interesului unui grup. O artă bine orientată care serveşte strict unui scop benefic. O artă în care solidaritatea, respectul, toleranţa, non-discriminarea, armonia, compasiunea, candoarea şi puterea de a dărui cu dragoste, se remarcă ca şi calităţi excepţionale. O artă în care liderul caută prin intermediul viziunii sale personale şi a ideilor novatoare să îmbunătăţească aproape tot ce vine în contact cu munca lui.

A-ţi reprezenta arta într-o formulă inedită înseamnă să-ţi formezi deprinderea de a exprima frumosul în sufletul unor privitori care își împărtăşesc emoţiile, experiențele pozitive şi negative, cu tine.

Leadership: Trebuie să încorporezi în arta ta o reflexivitate care să-ţi permită să priveşti diferit evoluţia umană şi totalitatea valorilor ei, demonstrând caracterul abstract al imaginilor create dintr-o perspectivă subiectivă?

Prin reflexivitate, ca instrument al gândirii care se sintetizează, se adâncește în sine și se dezvoltă făcând apel la diverse experienţe de viaţă, artistul poate explora idei despre timp, memorie şi imagine într-o nouă "zidire" a lumii. Artistul îşi pune nişte întrebări esenţiale despre mijlocul pe care îl foloseşte în actul de creaţie, printr-o practică a meditaţiei: Ce este pictura? Ce trebuie reprezentat? Ce este realul? Reflexivitatea duce la un exerciţiu propriu de viziune: „Crezi ceea ce vezi? Sau mă crezi pe mine?”

Umanitatea este suma valorilor care te evidenţiază ca dezvoltator al unei zone de mare expresivitate, din ce în ce mai profunde şi subtile, motivate estetic şi moral: îndrăzneala concepţiei şi inovaţia limbajului artistic.

Umanitatea înseamnă să fii legat de lumea din jur printr-un singur ochi, pentru că cu celălalt te văd ei pe tine printr-o remarcabilă dezvoltare a sensibilității şi receptivității. Este sentimentul pe care îl trezeşte opera ta prin intermediul unei corespondenţe între realitatea subiectivă şi cea obiectivă, actualizată printr-o mare fluiditate a stărilor sufleteşti, în care se succedă judecăţi blânde, iertări sincere, ascultare, elanuri înţelegătoare, cu o răbdare a politeţii, cu toleranţa, cu bunăvoinţa de a aştepta ca interlocutorul să se exprime sau să se lămurească în privinţa personalităţii tale şi a capacităţilor pe care le posezi.

Dacă vrei ca leadershipul tău să fie acceptat de oameni şi să dureze, atunci calitatea "artei" tale nu trebuie să fie pusă la îndoială. Arta ta trebuie să inducă sentimente de siguranţă, de căldură sufletească şi de apropiere, să facă apel la sufletul oamenilor. În nici într-un caz nu trebuie să inducă o stare de dispreţ şi dezamăgire ca în acele tablouri morbide, nedorite de nimeni.

Un lider foarte bun este un mare artist şi genial manipulator al spiritului oamenilor. Arta lui înfăţişează latura luminoasă a personalităţii sale artistice şi, in acelaşi timp, scoate la suprafaţă universul său subteran pentru ca oamenii să-l recunoască. Arta sa este un instrument în esenţă etic.

În general oamenii au o minte receptivă, ştiu să sesizeze adevărul, îţi pătrund gândurile şi îşi pot da seama de evoluţia ta prin prisma leadershipului pe care îl practici. Dacă leadershipul tău, care îţi pune în lumină caracterul şi aptitudinile, nu inspiră un simţământ de adâncă umanitate, dacă nu merge direct la inima fiecăruia nu vei reuşi să creezi o legătură permanentă cu ei, ceea ce îţi va diminua valoarea.

Pentru ca arta ta să ajungă la inima fiecăruia, învaţă să te concepi drept o chemare la viaţă transpusă într-o temă guvernată de sentimentul recuperării unei spiritualităţi integrale şi unui model uman aparte ce nu se pot schimba.

Concluzie: Leadershipul poate fi ridicat la rang de artă. Această artă trebuie să fie bine înţeleasă şi acceptată de oamenii din jurul liderului şi trebuie să inducă un sentiment de siguranţă privitor la prezentul şi viitorul acestora. Adică, trebuie să aibă un fond de umanitate şi efecte stimulative, creative, acum şi în perspectivă, şi mai ales să nu fie în detrimentul oamenilor şi a sentimentelor lor.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.