ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Proiectează-ţi arta pe un fond de umanitate
On Ianuarie 16, 2011, by Neculai Fantanaru

Maestrul avea capacitatea extraordinară de a fascina pe oricine. Era carismatic, era interesant, avea acea sclipire magică de originalitate care creează o atmosferă unică, de poveste. Vorbele sale pline de tâlc şi de înţelepciune, iscusinţa cu care îşi etala aptitudinile, cunoştinţele, valorile, talentul, te făceau să-i acorzi atenţie.

Avea, de asemenea, o putere extraordinară de influenţare a stării mele de spirit. Eram convins că lângă el, venind în contact cu munca lui pe care o depunea cu o dăruire de sine ieşită din comun, mă voi putea dezvolta pe plan artistic şi-mi voi putea fructifica la maxim talentul.

Arta lui mergea direct la inima fiecăruia, aidoma celor mai mari pictori precum Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti sau Francisco de Goya, fiindcă avea şi (încă mai are) un conţinut veridic. Picta cu o sete si o dragoste nemaiîntâlnită, cu un elan foarte mare. Iar calitatea artei sale nu intra niciodată în cumpăna îndoielilor.

N-am uitat nicio clipă ce mi-a spus maestrul după ce-mi povestise câteva lucruri despre celebrul pictor veneţian, Tiziano Vecellio:

- Nicu, un artist este judecat după felul în care îşi dezvoltă propria artă. Pentru a fi admirat de cât mai multă lume, el trebuie să-şi proiecteze arta pe un fond de umanitate.

Dezvoltă-ţi o artă bazată pe simţăminte umanitare

Maestrul mi-a spus de multe ori că tablourile cele mai frumoase şi mai îndrăgite de iubitorii de artă, şi nu numai, sunt cele care reflectă o stare spiritual armonioasă, o stare de beatitudine, de visare, deci o stare care reflectă o potenţială fericire. Pe de altă parte, tablourile care scot in evidenţă ceva execrabil, ceva groaznic, foarte crud, ceva de neimaginat de o minte normală sunt mai puţin atrăgătoare fiindcă induc sentimente reprobabile.

Liderii cei mai buni, sunt mai mult decât nişte oameni cu poziţii importante în societate, ei sunt nişte artişti care şi-au dezvoltat o "artă de conducere" bazată şi pe simţăminte umanitare. O artă care serveşte interesului unui grup. O artă bine orientată care serveşte strict unui scop benefic. O artă în care solidaritatea, respectul, toleranţa, non-discriminarea, armonia, compasiunea, candoarea şi puterea de a dărui cu dragoste, se remarcă ca şi calităţi excepţionale. O artă în care liderul caută prin intermediul viziunii sale personale şi a ideilor novatoare să îmbunătăţească aproape tot ce vine în contact cu munca lui.

Arta ta trebuie să meargă la inima fiecăruia

Dacă vrei ca leadershipul tău să fie acceptat de oameni şi să dureze, atunci calitatea "artei" tale nu trebuie să fie pusă la îndoială. Arta ta trebuie să inducă sentimente de siguranţă, de căldură sufletească şi de apropiere, să facă apel la sufletul oamenilor. În nici într-un caz nu trebuie să inducă o stare de dispreţ şi dezamăgire ca în acele tablouri morbide, nedorite de nimeni.

Un lider foarte bun este un mare artist şi genial manipulator al spiritului oamenilor. Arta lui înfăţişează latura luminoasă a personalităţii sale artistice şi, in acelaşi timp, scoate la suprafaţă universul său subteran pentru ca oamenii să-l recunoască. Arta sa este un instrument în esenţă etic.

În general oamenii au o minte receptivă, ştiu să sesizeze adevărul, îţi pătrund gândurile şi îşi pot da seama de evoluţia ta prin prisma leadershipului pe care îl practici. Dacă leadershipul tău, care îţi pune în lumină caracterul şi aptitudinile, nu inspiră un simţământ de adâncă umanitate, dacă nu merge direct la inima fiecăruia nu vei reuşi să creezi o legătură permanentă cu ei, ceea ce îţi va diminua valoarea.

Concluzie: Leadershipul poate fi ridicat la rang de artă. Această artă trebuie să fie bine înţeleasă şi acceptată de oamenii din jurul liderului şi trebuie să inducă un sentiment de siguranţă privitor la prezentul şi viitorul acestora. Adică, trebuie să aibă un fond de umanitate şi efecte stimulative, creative, acum şi în perspectivă, şi mai ales să nu fie în detrimentul oamenilor şi a sentimentelor lor.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.