ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Impune-te în faţa tuturor ca o autentică revelaţie
On Ianuarie 16, 2011, by Neculai Fantanaru

Maestrul m-a ajutat mult pentru că înţelegea mai bine ca mine cum stau lucrurile. M-a învăţat ce înseamnă arta, m-a învăţat cum să pătrund esenţa ei, cum "funcţionează" ea şi cum să o fructific. Avea planuri ambiţioase cu mine, căci avea convingerea că sunt plin de elan şi de creativitate. Mă întrebam deseori ce gândea el despre mine, de vreme ce îmi sugerase de atâtea ori să pictez din memorie inspirându-mă din propria mea viaţă. Era un fel de testare a abilităţilor mele, cred, la care eram supus numai pentru ai întări maestrului convingerea că am acel talent special necesar în pictură.

Într-o după amiază, în timpul unei expoziţii în care am putut admira lucrările realizate de un cursant al unei clase de pictură, maestrul s-a uitat la mine cu acea afecţiune părintească izvorâtă dintr-o inimă sinceră şi dintr-o adâncă preocupare faţă de mine, şi mi-a spus:

- Îţi place să admiri tablourile, nu-i aşa? Ascultă, Nicu, probabil nu ţi-am spus niciodată lucrul acesta. Ca să te poţi impune în faţa publicului trebuie să dovedeşti că deţii o modalitate unică de exprimare a unei teme bine alese, destinată să producă un efect profund şi care să nu depăşească limitele bunului gust şi înţelegerii. Pictura ta trebuie să fie o autentică revelaţie care să inducă sentimentul unei schimbări anume pe care o promovezi.

Leadership: Îţi poţi deschide sufletul în faţa oamenilor, prin intermediul imaginii al cărei valorificare începe cu definirea raportului dintre ceea ce e trecător şi ceea ce e veşnic?

Sentimentul de revelaţie pe care îl inspiri celorlalţi, este magia care îţi pune în valoare talentul. Un pictor talentat, plin de tenacitate şi vigoare, nu se mulţumeşte să picteze ceea ce îi vine mai uşor sau ceea ce este mai banal. Ci dă viaţă unei arte de mare sinceritate şi distincţie printr-o metodă de revelaţie care nu poate fi negată, care indică o gândire creatoare şi o spiritualitate profundă.

Raportul dintre ceea ce e trecător şi ceea ce e veşnic, fiind acordat la o viziune care la început pare să poarte un caracter utopic, dar în cele din urmă, se anunţă o viziune perfect plauzibilă, trebuie să fie bine evidenţiat într-o imagine unitară pentru ca prim planul să prindă cât mai bine o emoţie.

Revelaţia este ceea ce ceea ce surprinzi în timp ce trece, cu gândul la un viitor posibil în care privilegiul schimbării îl constituie expresia unei realităţi particulare din care emană dinamica oglindirii într-o conştiinţă elevată, de o sensibilitate specială.

Ca un pictor, şi tu trebuie să te apleci cu interes asupra ideii de revelaţie specială. Găseşte un nou mijloc de exprimare a leadershipului tău. Imprimă în mintea oamenilor un gând şi o viziune unică prin atitudinea ta pozitivă, prin frumuseţea şi profunzimea gândirii tale, prin starea de spirit care izvorăşte din adâncul sufletului tău. Fii eficient, practic şi clar. Găseşte o modalitate de întrupare a unei realităţi, şi arat-o ca pe ceva deosebit de plăcut – ceva care să-i emoţioneze pe oameni, care să aducă un nou înţeles leadershipului – un înţeles rafinat şi profund. Creează, deci, o „compoziţie” plină de optimism şi de idei novatoare.

Ca să conteze cu adevărat, leadershipul tău trebuie să denote inventivitate şi îndrăzneală, trebuie să revigoreze oamenii şi să răspundă aşteptărilor lor, să fie energic şi plin de dinamism, şi, în acelaşi timp, să reflecte calităţile tale excepţionale.

Leadership: Poţi să surprinzi exact momentul declanșator al unei etape de progres spiritual, printr-o parcurgere a imaginii finalizate de la distanţa unei comparaţii cu hotarele unui teritoriu care se schimbă?

Atunci când revelaţia dispare, interesul oamenilor începe să slăbească. Întrece-te pe tine însuţi. Caută şi găseşte mijloacele cele mai adecvate de expresie pentru leadershipul tău, altfel încât deschiderea ta pentru nou să iasă în evidenţă. Însuşeşte-ţi o temă nouă adecvată cerinţelor şi nevoilor actuale, care să-i convingă pe oameni de utilitatea ei şi să-i ţină într-o continuă priză - o temă care să scoată la iveală firea ta ambiţioasă şi care să impresioneze prin seriozitatea de care dai dovadă.

Revelaţia pe care o produci prin intermediul leadershipului tău este scânteia care pune lucrurile în mişcare, este acea provocare deosebită care îi determină pe oameni să te urmeze până la capăt. Dacă ea dispare, interesul lor pentru leadershipul tău va începe să slăbească. Revelația coordonează parcursul operei de artă de la o dimensiune verticală, de profunzime, spre dimensiunea orizontală, a maselor. Este o traiectorie ce conduce spre viitor, omul percepându-se pe sine ca artist veritabil numai în măsura în care se proiectează către acest viitor.

Pentru ca oamenii să te admire, fă tot posibilul să ai o strălucită performanţă în ceea ce reuşeşti să sadeşti în sufletul celor care îţi privesc imaginea. Lucrează asupra minţii oamenilor astfel încât aceştia să aibă o veritabilă revelaţie privind prezentul şi viitorul lor. Progresul spiritual influențează bunul mers al artei prin evaluarea efectului de "fermecare" la nivelul stării de spirit, de intensitatea trăirii simţită de privitor în preajma unei opere care se vrea, măcar în intenţie, perfectă.

Hotarele unui teritoriu care se schimbă marchează de fapt trecerea de la un plan al gândirii la altul, în sensul că privitorul poate descoperi în imagine o consonanță cu propriu-i suflet, concluzionând cu o opinie potrivită. Sau, dimpotrivă, el poate fi tulburat de explozia de culori şi semnificații, fără a putea găsi cuvintele potrivite şi fără să atingă câte un pic din stările potrivite care să fie în mod clar în armonie cu tabloul.

Imaginea finalizată trebuie să dezvăluie o anumită informaţie care poate fi experimentată, implicând, astfel, memoria pe termen scurt sau memoria pe termen lung a privitorului.

Revelaţia decurge tocmai din capacitatea imaginii de a comunica mai uşor acele informaţii, date, situaţii, noţiuni, principii, modele de acţiune şi gândire, care sunt selecţionate şi organizate în raport cu anumite norme de confirmare a unei prezenţe cu rezonanţă existenţială spectaculoasă.

Concluzie: Un lider de excepţie "manipulează" mintea oamenilor şi le "deschide ochii", făcându-i să înţeleagă atât prezentul cât şi viitorul lor. El le arată atât tendinţele actuale cât şi căile de urmat şi mijloacele prin care viitorul lor să fie măcar atât de bun cât prezentul. El găseşte modalităţile de exprimare prin care să fie bine înţeles, şi astfel să se impună în faţa oamenilor ca o autentică revelaţie a propriei naturi.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.