ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Stabileşte un ritm optim artei tale
On Ianuarie 16, 2011, by Neculai Fantanaru

Maestrul şedea în picioare, cu braţele încrucișate, rezemat de soba de teracotă. Îşi admira ultima operă. Era imaginea unei fete tinere, cu capul plecat într-o atitudine evlavioasă, care parcă îngâna în şoaptă o rugăciune. Fata, care era înfăţişată cu o artă desăvârşită, era de o remarcabilă frumuseţe şi de o eleganţă fără cusur. Fusese surprinsă într-un moment însemnat al vieţii ei. Maestrul îi redase înfăţişarea dându-i un colorit cald, vesel, foarte adecvat sentimentului ei – acela de mulţumire şi de împlinire sufletească.

- Nicu, dragul meu – mi-a spus maestrul la un moment dat, cu o voce în care se simţea o infinită bunătate şi o modestie rară. Ca să fii un pictor bun, trebuie să ai o "poezie" proprie, un stil propriu bine definit pe care să-l păstrezi mereu. Iar ca să te bucuri de o mare reputaţie, trebuie să păstrezi un ritm constant la un nivel acceptat de ceilalţi.

Convinge-i pe oameni de virtuţile artei tale

Prin combinaţiile de culori cât şi prin jocul umbrelor, tablourile maestrului meu erau foarte reuşite. Ştia să-şi întrebuinţeze îndeajuns resursele de pictor, reuşind să redea imagini veridice şi pline de farmec şi de sensibilitate. Prin operele sale atât de reuşite, el a avut puterea să mă convingă de virtuţile artei sale, m-a făcut să-i accept punctul de vedere.

Dar el a păstrat întotdeauna un anumit stil şi o anumită dinamică atât în pictură, cât şi în gândirea sa. Compoziţiile sale s-au încadrat într-un anumit ritm, armonios, constant şi eficient. El a păstrat mereu o anumită linie stilistică, o anumită linie tematică, o anumită linie coloristică, o anumită linie estetică şi chiar un anumit mesaj. El a ştiut să-şi regleze ritmul în funcţie de propria lui personalitate, în funcţie de propria lui capacitate lăuntrică, în funcţie de propria lui concepţie de viaţă, în funcţie de propria lui viziune, imaginaţie şi experienţă.

Nu-ţi irosi "sănătatea" leadershipului tău, menţine un ritm constant

Inima este organul propulsor al sângelui, determinându-l să circule în sens unic. Ea se contractă (bate) şi pompează sânge în întreg organismul.

În momentul în care atriile (cele două camerele de primire a sângelui) încetează să bată regulat şi încep să se contracte într-un mod dezorganizat, se formează acea fibrilaţie atrială (cea mai comună tulburare de ritm a inimii), care favorizează formarea de cheaguri de sânge care ajungând în creier pot provoca accidente vasculare cerebrale, paralizii şi chiar moartea.

În leadership lucrurile cam stau la fel. Dacă ritmul leadershipul tău este neregulat, mai devreme sau mai târziu îţi vei pierde interesul şi motivaţia, îţi vei pierde elanul. În loc să continui să lupţi pentru atingerea scopurilor propuse, te vei bloca pe un anume făgaş care va avea un efect negativ asupra succesului tău. În loc să continui bătălia cu problemele din viaţa profesională, vei înceta să te mai implici. Şi astfel vei înceta să exişti în sufletul oamenilor. Vei da faliment!

Este binecunoscut faptul că chirurgii cei mai buni îşi pot salva pacienţii fiindcă s-au specializat pe un anumit tip de operaţie, pe care o pot efectua mai bine decât oricine altcineva.

Şi tu trebuie să te bucuri de acest gen de reputaţie, păstrând ritmul leadershipului tău la un nivel acceptat de cei din jurul tău.

Ritmul pe care îl impui leadershipului tău, determină valoarea şi calităţile tale

Maestrul mi-a dat de înţeles că fiecare om are o anumită sensibilitate artistică, nu numai pictorii. Că fiecare om este înzestrat cu o putere incredibilă de a-i influenţa pe ceilalţi din jurul său, cu o singură condiţie: să stabilească un ritm şi o dinamică optimă "artei" sale.

Ca lider, trebuie să-ţi impui un anumit ritm de leadership prin care să-ţi comunici emoţiile, o anumită atitudine în raport cu ceilalţi oameni. Nu poţi să treci mereu de la o stare de "funcţionare" la alta. Modul tău de a interacţiona şi de a comunica cu ei este ceea ce îţi conferă valoare. Dacă îţi schimbi ritmul de "funcţionare", dacă nu mergi tot timpul pe o anumită linie sănătoasă, valabilă în orice situaţie, atunci oamenii îşi vor pierde interesul pentru tine şi pentru leadershipul tău.

Oamenii trebuie să simtă ritmul sufletului tău, deci menţine-ţi constant nivelul de vibraţie. Fă totul în ritm propriu, cu răbdare şi grijă, astfel încât să nu te blochezi.

Dacă nu creşti într-un anumit ritm, pierzi controlul

Un jurnalist l-a întrebat pe directorul general al companiei "La Fântâna" (liderul pieţei din România pe segmentul distribuţiei şi îmbutelierii de apă naturală) de ce a ales să îşi extindă serviciile în alte ţări, când piaţa locală părea să fie un loc pentru toată lumea. El a răspuns: "Mai mult decât dinamica pe care o avem acum pe plan local, nu cred că este sănătos să ai. Trebuie să creşti într-un anumit ritm, altfel pierzi controlul."

Impune-ţi mereu un anumit ritm de conducere şi profită de ceea ce ai obţinut înainte de a vrea sa obţii mai mult.

Concluzie: Pentru un lider, ceea ce contează enorm este stilul de leadership pe care îl practică, care trebuie să fie unul propriu şi inegalabil. Numai aşa va putea ieşi în evidenţă (chiar şi la baza alegerii lui ca lider, unul dintre criterii este stilul lui de leadership). Însă menţinerea unui ritm constant şi a unei dinamici adecvate, conforme cu "situaţia" locală, îi va asigura succesul în leadership.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.