ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Stabileşte un ritm optim artei tale
On Ianuarie 16, 2011, by Neculai Fantanaru

Maestrul şedea în picioare, cu braţele încrucișate, rezemat de soba de teracotă. Îşi admira ultima operă. Era imaginea unei fete tinere, cu capul plecat într-o atitudine evlavioasă, care parcă îngâna în şoaptă o rugăciune. Fata, înfăţişată cu o artă desăvârşită, era de o remarcabilă frumuseţe şi de o eleganţă fără cusur. Fusese surprinsă într-un moment însemnat al vieţii ei. Maestrul îi redase înfăţişarea dându-i un colorit cald, vesel, foarte adecvat sentimentului ei – acela de mulţumire şi de împlinire sufletească.

- Nicu, dragul meu – mi-a spus maestrul la un moment dat, cu o voce în care se simţea o infinită bunătate şi o modestie rară. Ca să fii un pictor bun, trebuie să ai o "poezie" proprie, un stil propriu bine definit pe care să-l păstrezi mereu. Iar ca să te bucuri de o mare reputaţie, trebuie să păstrezi un ritm constant la un nivel acceptat de ceilalţi.

Leadership: Îi poţi convinge pe oameni de virtuţile artei tale unice prin conferirea unui grad înalt de unitate structurală creaţiei care îşi doreşte răspândirea unei poveşti de care nu te mai poţi despărţi?

Prin combinaţiile de culori cât şi prin jocul umbrelor, tablourile maestrului meu erau foarte reuşite. Ştia să-şi întrebuinţeze îndeajuns resursele de pictor, reuşind să redea imagini veridice şi pline de farmec şi de sensibilitate. Prin operele sale atât de reuşite, el a avut puterea să mă convingă de virtuţile artei sale, m-a făcut să-i accept punctul de vedere.

Dar el a păstrat întotdeauna un anumit stil şi o anumită dinamică atât în pictură, cât şi în gândirea sa. Compoziţiile sale s-au încadrat într-un anumit ritm, armonios, constant şi eficient. El a păstrat mereu o anumită linie stilistică, o anumită linie tematică, o anumită linie coloristică, o anumită linie estetică şi chiar un anumit mesaj. El a ştiut să-şi regleze ritmul în funcţie de propria lui personalitate, în funcţie de propria lui capacitate lăuntrică, în funcţie de propria lui concepţie de viaţă, în funcţie de propria lui viziune, imaginaţie şi experienţă.

Povestea de care nu mă pot despărţi este urma pe care o văd pretutindeni în tablourile maestrului meu, străbătând încet acea distanţă care stimulează tendinţa a două feluri de a mă raporta la realitate: prin mijlocirea virtuţii de a mă subordona unui întreg care se regăseşte în detaliu şi prin mijlocirea unei construcţii simbolice puternice care nu mizează doar pe curiozitate sau pe complexa încordare psihologică, ci în special pe o lărgire a orizonturilor în materie de exprimare prin Creaţie.

Povestea este un mecanism prin care reușesc să cunosc dimensiunea transcendentă a muncii sale care se desfășoară în faţa lui Dumnezeu, spre gloria unui bun spiritual.

Leadership: Poţi să conturezi concepția unor valori supreme, alcătuind lumea ta proprie după modelul unei creaţii autentice care sugerează relaţia dintre realitatea unui context de reflecţie şi măsura unei anumite percepţii vizuale?

Ceea ce vezi, este ceea ce ai fost antrenat să vezi prin fereastra experienţei numită "reflecţie". Învaţă să vizualizezi orice tablou cu o privire atentă aruncată în oglindă !

Fiecare componentă a tabloului este plină de ritm, este o formă încărcată şi fascinantă în mâinile creatorului ce trebuie să sacrifice o parte din sine pentru zămislirea capodoperei. Ritmul sugerează o realitate, iar măsura cu care te priveşti o construieşte.

Maestrul mi-a dat de înţeles că fiecare om are o anumită sensibilitate artistică, nu numai pictorii. Că fiecare om este înzestrat cu o putere incredibilă de a-i influenţa pe ceilalţi din jurul său, cu o singură condiţie: să stabilească un ritm şi o dinamică optimă "artei" sale.

Ca lider, trebuie să-ţi impui un anumit ritm de leadership prin care să-ţi comunici emoţiile, o anumită atitudine în raport cu felul cum te percepi într-o realitate numită "plenitudine" reflectată într-o oglindă. Nu poţi să treci mereu de la o stare de "funcţionare" la alta. Modul tău de a interacţiona şi de a comunica cu ei este ceea ce îţi conferă valoare. Dacă îţi schimbi ritmul de "funcţionare", dacă nu mergi tot timpul pe o anumită linie sănătoasă, valabilă în orice situaţie, atunci oamenii îşi vor pierde interesul pentru tine şi pentru leadershipul tău.

Oamenii trebuie să simtă ritmul sufletului tău, deci menţine-ţi constant nivelul de vibraţie. Fă totul în ritm propriu, cu răbdare şi grijă, astfel încât să nu te blochezi.

Valorile supreme pe care le poţi contura în aşa fel încât să alcătuiești o lume proprie după modelul unei creaţii autentice, care nu se pot despărți una de cealaltă, sunt următoarele: puterea de reflecţie, puterea de revelaţie, autonomia de expresie, o gândire de profunzime a termenilor cu care operezi, o bună obiectivitate şi puterea de intensitate a contemplării actului creativ.

Concluzie: Pentru un lider, ceea ce contează enorm este stilul de leadership pe care îl practică, care trebuie să fie unul propriu şi inegalabil. Numai aşa va putea ieşi în evidenţă (chiar şi la baza alegerii lui ca lider, unul dintre criterii este stilul lui de leadership). Însă menţinerea unui ritm constant şi a unei dinamici adecvate, conforme cu "situaţia" locală, îi va asigura succesul în leadership.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.