ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Condu-i pe oameni într-o direcţie nouă, ancorându-i la arta ta
On Ianuarie 30, 2011, by Neculai Fantanaru

Cea mai bizară etapă a educaţiei mele, s-a desfăşurat prin intermediul artei, o eliberare de poverile unei prea lungi aventuri pe coridoarele neştiutului din traseul unei vieţi presărate cu piedici. Totul a început în ziua când l-am cunoscut pe marele maestru, o intensă motivaţie îndemnându-mă să ţintuiesc o clipă infinitul unei lumi ascunse din scenariul original al unei creaţii universale numită "Om". După câteva clipe în care m-a analizat cu atenţie, el a intuit faptul că deţin talentul, aptitudinile şi voinţa atât de necesare unui artist.

Ca să-mi stârnească interesul pentru artă, mi-a spus o poveste complexă, foarte frumoasa, plină de metafore – o lecţie de privit în adâncul sufletului, despre un senior florentin iubitor de artă, pe nume Angelo Doni, mare admirator al celebrului pictor Rafael Sanzio. Acea poveste mi-a atins inima, mi-a arătat o altă faţă a artei – una care cere fantezie şi flexibilitate. Iar în ceea ce priveşte viziunile, metaforele artistice, culorile, înţelesurile artei şi modurile lor de a se raporta la o nouă realitate, fiindcă de pe atunci am fost un visător incorigibil (şi încă mai sunt), pot să spun cu mândrie că nu duceam deloc lipsă, dimpotrivă, ele mă inspirau şi mă îndemnau să visez departe. Şi îmi luminau orizonturile.

Leadership: Poţi să te defineşti ca o realitate estetică sub forma aparentă a rezultatului pe care îl generezi în jurul tău, cu condiţia unei transparenţe a propriilor capacităţi de creaţie pe care le poţi exploata prin minunea de a le conferi o anumită concreteţe?

Deşi la început a fost destul de neîncrezător în felul cum va comunica cu mine, căci eram o fire deosebit de energică, însufleţită doar de dorinţa de a mă afla în mişcare, din cauza lipsei de răbdare, maestrul a reuşit totuşi să se apropie de mine în fiecare zi tot mai mult. A reuşit să mă influenţeze prin puterea lui de penetrare intelectuală, prin cunoştinţele sale atât de vaste, inducându-mi o anumită stare de spirit, o anumită atitudine, o anumită gândire care puteau fi controlate şi dirijate uşor. Din punctul meu de vedere crearea acestei punţi de comunicare dintre noi a fost o piatră de încercare pentru amândoi.

Astfel am păşit pe un palier nou al cunoaşterii, am intrat într-un vârtej de învăţăminte care aveau să-mi schimbe întreaga perspectivă asupra artei şi asupra vieţii. Un fel de reordonare a materialului psihic într-un scop nou, o reducere a vulnerabilității de a fi respins sau ignorat de lume, o redefinire a propriei relevanţe cultural-artistice, toate impuse în vederea dobândirii unei tehnici a picturii de şevalet care întrunea laolaltã austeritatea desenului cu resursele iradiante ale graficii.

Eram pe cale să devin un artist, să mă concretizez într-un act de creaţie palpabil, ca o componentă indispensabilă a ideilor care prind, atât prin orizontul ce mi se deschidea înainte cât şi prin asimilarea culturii artistice pe care o au în general doar oamenii instruiţi Deci, să-mi sporesc şi mai mult potenţialul creativ, prin desen şi pictură. Şi să-mi explorez la maxim propria personalitate care să-mi permită o evoluție pe măsură.

Leadership: Îi poţi ancora pe oameni la arta ta, prin esența manifestării tale artistice care se înfăţişează ca reprezentare estetică atât prin convingerile şi calitățile intelectuale tale, cât şi prin substratul durabil al acestora?

Bine remarca cineva pe internet: "Prin tablourile sale, pictorul transmite condiţia sine qua non a manifestării sale artistice, acele stări sufleteşti superb exprimate pictural pentru care, spre a le defini trebuie convocate sinonime precum reverie, vis, meditaţie, dar şi din cele sensibil apropiate lor: iluzie, himeră, aspiraţie, dorinţă.”

Activitatea artistică trebuie să reprezinte permanența și profilul actualelor tale preocupări, ca rezultat al unei pătrunderi într-o altă etapă creativă, una a maturității şi a asumării condiţiei de cârmuitor al unei lumi ce seduce prin firescul abordării unei teme, prin reverberaţia emoţională, prin surprinderea caracterului şi a unei anume stări, prin integrarea prelucrării informaţiei într-un nou context de autorealizare.

Cuvintele de ordine în leadership sunt transformarea şi neprevăzutul. Trebuie să fii deschis la schimbare şi să te aştepţi la neprevăzut. Într-un moment neaşteptat, maestrul a intrat în viaţa mea, făcându-mă să apreciez şi să iubesc arta, transmiţându-mi o stare de spirit profundă. Am fost deschis la ideile sale, la mesajul pe care mi l-a transmis, şi m-am împrietenit imediat cu el. Iar viaţa mea a evoluat într-o altă direcţie.

Dacă vrei ca oamenii să te urmeze, trebuie să reuşeşti performanţa maestrului meu, şi să le redirecţionezi percepţiile vizavi de arta ta în aşa măsură, încât să nu aibă nicio îndoială asupra ta. Ei îşi vor da seama cine eşti după primele clipe petrecute cu tine. Dacă nu reuşeşti să induci o stare de spirit profundă în rândul lor, dacă nu găseşti o modalitate prin care să demonstrezi valoarea ta şi a leadershipului tău, dacă nu le stimulezi interesul şi curiozitatea prin sugestie, prin comunicare, prin mesaj, prin măiestria ta, printr-un impuls sufletesc pozitiv, atunci ei nu-ţi vor împărtăşi niciodată valorile şi idealurile.

Leadershipul este un proces de transformare a oamenilor. Care începe cu tine - de la esenţa ta, de la spiritul pe care îl porţi în tine şi pe care îl cultivi celorlalţi.

Leadership: Le oferi oamenilor un suport bine ancorat la arta ta prin poziţia ce ţi-o asumi într-un sens al sublimului, şi nu ca pe o formulă definitorie prin care poţi să-ţi justifici modul în care îţi promovezi cunoaşterea şi imaginea?

Dacă eşti un împătimit al fotografiilor, respectiv al aparatelor de fotografiat digitale, atunci cu siguranţă cunoşti tehnologia "Face Detection". Aceasta facilitează obţinerea unor fotografii de grup perfecte, recunoscând feţe multiple şi asigurându-se că fiecare subiect este expus şi focalizat cât mai bine.

Cam în acelaşi mod trebuie să funcţionezi şi tu: să facilitezi crearea relaţiilor cu alte persoane, recunoscându-le pe acelea care doresc să se dăruiască în întregime artei tale şi asigurându-te că fiecare se va focaliza cât mai bine asupra obiectivelor comune. Este exact ceea ce a făcut şi a reuşit maestrul cu mine.

Însă trebuie să le oferi un suport de calitate pentru a putea crea această punte între tine şi ei. Într-o altă ordine de idei, trebuie să induci o stare de spirit profundă în rândul lor, să găseşti o modalitate prin care să demonstrezi valoarea ta prin diversitatea modului de explorare a lăuntricului şi prin maniera modului de a trata creaţia, să le stimulezi interesul şi curiozitatea prin sugestie, prin comunicare, prin mesaj, prin măiestria ta, printr-un impuls sufletesc pozitiv, astfel încât ei să-ţi împărtăşească valorile şi idealurile şi să nu se îndoiască nicio clipă că totul este în regulă.

Modul în care influențezi sensibilitatea oamenilor nu depinde atât de imaginea pe care ştii să o valorifici prin cunoaştere, ci mai curând prin sublimul şi frumusețea adevărului pe care îl reprezinți într-o compoziție unică, cu atât mai mult înălțătoare sufletelor care o contemplă.

Concluzie: Arta leadershipului constă în stabilirea relaţiilor interumane, relaţii bazate pe încredere, stimă, respect reciproc. Pentru schimbarea mentalităţii oamenilor, tu, ca lider, trebuie să le oferi un "suport" concret şi o cale sigură de urmat. Acest lucru se poate realiza prin ancorarea oamenilor la leadershipul tău.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.