ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Configurează-ţi arta în asa fel încât să genereze o nouă stare de spirit
On Ianuarie 30, 2011, by Neculai Fantanaru

De fiecare dată când intrăm în atelierul maestrului mă simţeam încărcat cu energie, ca şi când aş fi fost introdus într-un mister de dincolo de timpuri al cărui farmec se oglindeşte în realitatea unei prezenţe pe care nu o poate stinge uitarea. Mă simţeam de parcă acolo mi-aş fi construit destinul, spaţiul determinării unui nou impuls în ceea ce priveşte evoluţia compoziţiei artistice într-o călătorie numită simplu: viaţă. Intrasem în jocul lui, un impuls irezistibil prin care puteam pătrunde adevărata esenţă a artei. Era jocul unui mare artist care descoperise în mine un talent nativ pentru pictură, şi considera că era de datoria lui să mă îndrume. Credea că am potenţial.

Scopul jocului său era acela de a elimina toate imperfecţiunile mele şi de a-mi stimula curiozitatea, imaginaţia, cunoaşterea şi învăţarea. O făcea prin intermediul limbajului său atât de complex, dar poetic, mai ales prin intermediul propriilor sale activităţi artistice. Simţeam că făceam parte din jocul lui, fiindcă, nu ştiu de ce, aveam senzaţia că îi stârneam mereu curiozitatea.

Leadership: Eşti dispus să lucrezi la educarea celorlalţi oameni prin intermediul unei arte, teoretic infinită, simbolizând spaţiul viu al unei realităţi controlată de impulsul unui sentiment de tipul: "Aparţin unei alte lumi" ?

Celebrul sculptor francez, Antoine Bourdelle - primul artist care a izbutit să unească arhitectura cu sculptura într-un singur volum, a scris la un moment dat: "Nu există victorie mai frumoasă nici viaţă mai plină, mai fericită, decât cea pe care o duci consacrându-te tuturor oamenilor."

Pentru mine, maestrul era una din marile enigme ale lumii, universul larg al unei conştiinţe supralucide producătoare de imagini răsturnate asupra realităţii, produsul unei imaginaţii producătoare de imagini, a unei imaginaţii reproductive şi a unei imaginaţii creatoare, fiecare dintre ele bazându-se pe cea precedentă. Fără nicio îndoială, era un om luminat ! Un om cu o gândire profundă, un fin observator al naturii umane, pătruns de o sete intensă de cunoaştere. Era un profesor al adevăratei arte – cea de calitate, nu de duzină. Datorită lecţiilor sale am putut beneficia de înţelepciunea şi experienţa sa. El a avut acel talent care a constat în a găsi punţile de legătură dintre noi şi în modalitatea de a comunica cu mine pentru a se face înţeles.

- Mă simt în stare să fac mult mai mult decât atât, spunea el deseori după ce termina un tablou. Şi tot de fiecare dată, privindu-i creaţiile, în gândul meu îmi spuneam:

- Uau ! Mai mult decât atât? Ce poate fi mai frumos de atât? Urmăream activitatea lui, apreciindu-i pasiunea şi abnegaţia cu care îşi completa colecţia personală de tablouri. Eram uimit. Tablourile sale, îndeosebi portretele, mi-au influenţat mult gândirea şi felul de a percepe arta.

Arta lui a contribuit la educarea mea, la valorificarea calităţilor mele. Aparţineam întru totul lumii sale în acelaşi fel în care culoarea simţirii şi cunoaşterii sale aparţinea paletei special alese pentru o temă picturală prin excelenţă, investită cu funcţionalităţi simbolice, metaforice şi expresive extrem de variate, ce aborda poetica portretului într-o formă de exprimare suprarealistă, într-o zonă în care elementul biografic poate fi cuprins în felul de reflectare a realității prin filtrul subiectivității.

Leadership: Te oglindeşti în deosebirea dintre imaginaţia ca produs al unei arte producătoare de noi universuri şi imaginea inspiratoare venită din adâncul unei conştiinţe reactiv-superioare?

Fericirea, spunea cineva, este o stare de spirit care se manifestă printr-o atitudine. Rolul tău, ca lider, este să le redai oamenilor fericirea, producând în ei o stare de spirit care să-i facă sa se simtă noi, care să-i motiveze să se apropie de arta ta şi să o aprofundeze. Fă eforturi să menţii în ei mereu o atitudine pozitivă.

La un moment dat mi-am făcut singur o promisiune, voi deveni egalul maestrului meu. Întreaga mea fiinţă era umplută de acea stare de beatitudine, de sentimentul acela pur, de adevărata admiraţie şi respect, pe care i-l purtam. Iată care era, deci, starea mea de spirit care mă cuprinsese. Era starea de spirit care mă încuraja, mă anima, şi care mă făcea să cred că le pot face pe toate.

Starea de spirit pe care o produci în jurul tău înlesneşte legătura dintre tine şi ceilalţi oameni. Un leadership de calitate se caracterizează printr-o stare de spirit pozitivă, cu tendinţe spre competitivitate şi autorealizare.

Dar se pune întrebarea: cum poate fi redată într-o imagine această stare de spirit venită din adâncul unei conştiinţe reactiv-superioare? Ei bine, o astfel de imagine se poate reda prin interacţiunea ta cu experienţele empirice care au marcat trecerea ta ireversibilă într-o lume vastă aparţinând unei personalităţi distincte.

O artă producătoare de noi universuri este o invitaţie de a pătrunde sensul cel mai profund al unei existenţe care, deşi este a ta, îţi pare cumva străină.

Poţi să prezinţi lumii o stare de spirit cu totul aparte concepută în coordonatele unui univers în care tu reprezinţi centrul cercului unei idealităţi cu valoare transcendentă, al cărui perimetru este nelimitat?

Concluzie: Leadershipul trebuie să fie înţeles pentru a fi acceptat. Ceea ce stă la baza leadershipului este comunicarea. Găsind modalităţi adecvate de a te face înţeles prin explorarea universului distinct al altor personalităţi, vei genera o stare de spirit care-i va mobiliza pe oameni în vederea atingerii ţelului comun.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.