ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Configurează-ţi arta în asa fel încât să genereze o nouă stare de spirit
On Ianuarie 30, 2011, by Neculai Fantanaru

De fiecare dată când intram în atelierul maestrului, mă simţeam încărcat cu energie. Mă simţeam de parcă acolo mi-aş fi construit destinul. Intrasem în jocul lui, un joc prin care puteam pătrunde adevărata esenţă a artei. Era jocul unui mare artist care descoperise în mine un talent nativ pentru pictură, şi considera că era de datoria lui să mă îndrume. Credea că am potenţial.

Scopul jocului său era acela de a elimina toate imperfecţiunile mele şi de a-mi stimula curiozitatea, imaginaţia, cunoaşterea şi învăţarea. O făcea prin intermediul limbajului său atât de complex, dar poetic, şi prin intermediul propriilor sale activităţi artistice. Simţeam că făceam parte din jocul lui, fiindcă, nu ştiu de ce, aveam senzaţia că îi stârneam mereu curiozitatea.

Un lider desăvârşit lucrează la educarea celorlalţi prin intermediul artei sale

Celebrul sculptor francez, Antoine Bourdelle - primul artist care a izbutit să unească arhitectura cu sculptura într-un singur volum, a scris la un moment dat: "Nu există victorie mai frumoasă nici viaţă mai plină, mai fericită, decât cea pe care o duci consacrându-te tuturor oamenilor."

Pentru mine, maestrul era una din micile enigme ale lumii. Dar, fără nicio îndoială, era un om luminat! Un om cu o gândire profundă, un fin observator al naturii umane, pătruns de o sete intensă de cunoaştere. Era un profesor al adevăratei arte – cea de calitate, nu de duzină. Datorită lecţiilor sale am putut beneficia de înţelepciunea şi experienţa sa. El a avut acel talent care a constat în a găsi punţile de legătură dintre noi şi în modalitatea de a comunica cu mine pentru a se face înţeles.

- Mă simt în stare, spunea el deseori după ce termina un tablou, să fac mult mai mult decât atât!

Şi tot de fiecare dată, privindu-i creaţiile, în gândul meu îmi spuneam: "Uau! Mai mult decât atât? Ce poate fi mai frumos de atât?" Urmăream activitatea lui, apreciindu-i pasiunea şi abnegaţia cu care îşi completa colecţia personală de tablouri. Eram uimit. Tablourile sale, îndeosebi portretele, mi-au influenţat mult gândirea şi felul de a percepe arta.

Arta lui a contribuit la educarea mea, la valorificarea calităţilor mele.

Înlesneşte legătura dintre tine şi ceilalţi oameni printr-o stare de spirit pozitivă

Fericirea, spunea cineva, este o stare de spirit care se manifestă printr-o atitudine. Rolul tău, ca lider, este să le redai oamenilor fericirea, producând în ei o stare de spirit care să-i facă sa se simtă noi, care să-i motiveze să se apropie de leadershipul tău şi să-l aprofundeze. Fă eforturi să menţii în ei mereu o atitudine pozitivă.

La un moment dat mi-am făcut singur o promisiune, voi deveni egalul maestrului meu. Întreaga mea fiinţă era umplută de acea stare de beatitudine, de sentimentul acela pur, de adevărata admiraţie şi respect, pe care i-l purtam. Iată care era, deci, starea mea de spirit care mă cuprinsese. Era starea de spirit care mă încuraja, mă anima, şi care mă făcea să cred că le pot face pe toate.

Starea de spirit pe care o produci în jurul tău înlesneşte legătura dintre tine şi ceilalţi oameni. Un leadership de calitate se caracterizează printr-o stare de spirit pozitivă, cu tendinţe spre competitivitate şi autorealizare.

Ajută-i pe oameni să pătrundă sensul cel mai profund al artei

Configurează-ţi arta, cu grijă, plin de atenţie şi pricepere, astfel încât să generezi o nouă stare de spirit, o stare de mulţumire sufletească.

La fel cum un sculptor ştie să elimine asperităţile pietrei şi imperfecţiunile ei, realizând o lucrare de calitate - ce are un efect uriaş asupra tuturor celor care o privesc, tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să elimini imperfecţiunile leadershipului tău, aliniindu-l la un anume standard care să fie îndrăgit de toată lumea. Deci, configurează-ţi leadershipul la mare artă astfel încât el să trezească o puternică şi intensă stare pasională în rândul celorlalţi oameni.

Dacă leadershipul tău nu generează în oameni acea mobilitate care să-i conducă către acţiuni productive, care să-i determine să aspire şi să-şi stabilească idealuri cât mai înalte – de exemplu de a deveni la fel de buni ca tine în domeniu – înseamnă că nu le-ai dat o bună şi serioasă pregătire. Iar în acest caz trebuie să te gândeşti cu seriozitate la verificarea cunoştinţelor tale profesionale şi a abilităţilor de conducere.

Concluzie: Leadershipul trebuie să fie înţeles pentru a fi acceptat. Ceea ce stă la baza leadershipului este comunicarea. Găsind modalităţi adecvate de a te face înţeles, vei genera o stare de spirit care-i va mobiliza pe oameni în vederea atingerii ţelului comun.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.