ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Ajută-i pe oameni să perceapă vibraţia unei simţiri altruiste
On Februarie 12, 2011, by Neculai Fantanaru

Mă situam la începutul unei noi experienţe creatoare, locul de concentrare simbolică unde se unesc dorinţele omului cu mişcarea secretă a unei atenţii îndreptată spre lumea fanteziei. Maestrul mă învăţase multe lucruri noi pe care le apreciam şi a căror valoare nu putea fi cumpărată, lucruri pe care le aplicam în propria-mi artă. Puţini au avut norocul să-şi înceapă cariera sub îndrumarea unui om de valoare care să aibă răbdarea şi priceperea să îi înveţe ce trebuie despre artă.

Deseori şovăiam în faţa vreunui tablou de-al maestrului, încercând să descifrez în el tainele ştiinţei sale. Adevărul e că fiecare din tablourile sale conţinea o mică parte a sufletului său, transmitea calm, linişte, cunoaştere, înţelepciune – dar, în mod admirabil, fiecare tablou transmitea un alt mesaj, acel "ceva", care le lipseşte multor aşa zişi artişti, şi avea o altă valoare. Maestrul vedea întotdeauna lucrurile dintr-o perspectivă mai amplă şi mai neobişnuită. A descifra mesajul transmis de fiecare tabloul al său necesita o abilitate deosebită pe care eu, ca şi discipol al lui, am câştigat-o stând alături de el deseori.

Maestrul mi-a spus odată:

- Nicu, arta este limbajul prin care comunici, direct şi indirect, prin care te raportezi la ceilalţi oameni. Ca să dai valoare artei tale, ei trebuie să înţeleagă mesajul pe care îl transmit tablourile tale. Şi trebuie să fii capabil să trezeşti în sufletul lor acele emoţii puternice menite să-i apropie tot mai mult de tine şi de arta ta.

Leadership: Cum gestionezi relaţia dintre ceea ce se vede şi ceea ce nu se vede dintr-un cadru unitar de gândire şi simţire care oferă o viziune despre artă ca un mijloc indirect de a experimenta alteritatea?

Cineva a făcut odată următoarea afirmaţie: “Prin artă iau naştere acele lucruri a căror formă se află în suflet.“ Ca lider, datoria ta este să trezeşti în oameni acea emoţie puternică numită atracţie care să le umple sufletul. Această tendinţă acută de apreciere a lor faţă de tine, faţă de arta ta, este ceea ce atrage după sine încrederea, respectul, sinceritatea şi prietenia lor.

Alteritatea este ceea ce surprinzi nou la tine, cu atâta profunzime, într-un alt cadru care te ajută să te reinventezi, şi în acelaşi timp să descoperi importanţa lumii, a celorlalţi oameni, dincolo de graniţele realităţii. Iar ca să surprinzi ceva nou la tine trebuie să te vezi în viitor, să te decizi cum anume să faci acest lucru posibil din "pura întâmplare" a mişcării unei linii ce trece prin mijlocul unui nor de puncte, ajungând să reprezinte realitatea nu ca structură spaţială definită, ci ca o trecere sau o recuperare reciprocă de forţe active şi pasive care acţionează asupra creaţiei finale.

Ceea ce se vede la tine sau ceea ce nu se vede într-un cadru unitar de gândire şi simţire se datorează virtuţilor expresive ale liniei, ţinând seama de amploarea relaţiilor simbolice pe care ea le poate exprima ca mijloc de configurare şi expresie al artei de a trăi înţelesurile unei imagini care se schimbă când contextul se schimbă. Fiindcă suntem simboluri care sălăşluim în simboluri, după cum bine spunea un artist. Deci, ai grijă la elementele din care îţi concepi imaginea aşa încât ele să vibreze un anumit stil, un anumit mediu, un anumit ritm al preferinţelor tale pentru originalitate, care să-ţi reflecte firea creatoare !

Leadership: Existenţa artei tale este dependentă de potenţialul tău emoţional şi de capacitatea de a-i conştientiza prezenţa într-o construcţie de tipul "acel desen continuu al spiritului în căutarea semnificaţiei lărgite"?

E timpul sa străluceşti. Aşa cum limbajul trupului îţi reflectă personalitatea, tot aşa arta pe care o creezi îţi reflectă valoarea, calităţile, fineţea cu care îţi interpretezi rolul şi cu care îţi creionezi propria realitate. Oferă strălucire artei tale transmiţând prin ea sentimente şi emoţii pozitive care să producă în ceilalţi acea vibraţie interioara de neuitat. Arta ta, care trebuie să inspire o atitudine, o mentalitate, o viziune comună cu a lor, trebuie să trezească în ei acele stări sufleteşti profunde, particulare, precum şi o serie de reacţii pozitive din partea lor. Străduieşte-te să le câştigi încrederea într-o asemenea măsură, încât să simtă că e de datoria lor să se conecteze la arta ta.

Arta ta trebuie să fie caracterizată de un optimism ridicat care să încurajeze comunicarea, dându-le oamenilor acel impuls de deschidere şi de integrare. Aşa cum floarea se deschide la lumina soarelui, tot aşa ei îşi vor deschide inima către tine fiindcă vor beneficia de "lumina" călăuzitoare produsă de arta ta.

Ajută-i pe oameni să perceapă vibraţia unei simţiri altruiste. Datoria ta ca lider este să le transmiţi oamenilor, printr-o notă personală, acele emoţii puternice în stare să-i determine să te răsplătească prin fidelitate şi altruism. Spiritul de colaborare e mai dezvoltat atunci când ei simt că e de datoria lor să se implice prin voluntariat, prin dăruire şi susţinere, prin idei şi iniţiative deosebite, în susţinerea cauzei tale. Colaborarea devine mai strânsă în felul acesta, ceea ce este esenţial pentru leadershipul tău. Oamenii au nevoie să se integreze “în spaţiul tău” aşa încât să simtă că există, şi că viaţa lor are valoare.

O viziune despre artă, într-o lumină neaşteptat de altruistă, poate fi redată într-o imagine care surprinde anumite sentimente sau gânduri ce se nasc permanent în mintea privitorilor.

Această imagine, putând fi corelată cu un desen continuu al spiritului în căutarea semnificaţiei lărgite, trebuie să îndeplinească rolul de atribut al înțelepciunii însuflețite de sensibilitate, un atribut al continuităţii în transmiterea unei anumite atitudini sau concepţii, decât a reda detaliile corespunzătoare unei viziuni care nu lasă nimic în urma ei.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.