ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Concepe-ţi arta ca un produs al gândirii, care să faciliteze dezvoltarea ei
On Februarie 12, 2011, by Neculai Fantanaru

Colecţia maestrului cuprindea un număr mare de lucrări, compoziţii foarte sugestive şi elegante care transmiteau emoţii puternice. Mai mult ca sigur, maestrul ar fi putut să ocupe un loc de frunte printre cei mai de seamă pictori ai vremii dacă şi-ar fi expus lucrările la galeriile de artă, însă el picta doar pentru sine însuşi, pentru bucuria de a picta.

Parcurgând meticulos cu privirea operele sale de artă, unele vechi de aproape 30 de ani, mi-am dat seama că era genul de om care insista mult asupra stărilor sufleteşti ale modelelor, asupra valorilor lor - teme pe care le considera importante şi pe care le aborda prin forţă şi expresivitate. Fiecare gest, fiecare mişcare a modelului erau mai întâi analizate temeinic ca să nu dea naştere la vreo greşeală, apoi ţinând cont de ele şi folosindu-şi imaginaţia, aborda o nouă tematică. Fiecare culoare, fiecare nuanţă, fiecare pată de luminozitate avea semnificaţia ei, iar el reuşea să le dea un sens logic într-o manieră constructivă.

- Ei, îmi zise el mândru la un moment dat în timp ce-i admiram o anumită lucrare, ai văzut vreodată o piesă mai frumoasă? Cât de precis, cât de clar iese în relief fiecare detaliu, nu-i aşa? Nicu, când foloseşti o oportunitate şi pui o idee pe pânză, adeseori lucrurile se schimbă radical. Dacă vrei să creezi arta, trebuie să dovedeşti calitate. Trebuie să-i acorzi atenţie sporită modelului, pentru a nu crea incertitudine sau ambiguitate.

Antrenează-ţi mintea să se concentreze asupra realităţii foarte exacte şi complete

Leadershipul, ca şi pictura, este un produs al gândirii, nu doar al sufletului, care necesită abilităţi şi strategii, şi care se bazează pe observarea atentă a realităţii şi reflectarea ei veridică. Aşa cum un pictor analizează temeinic fiecare mişcare a modelului pentru a nu da naştere la vreo greşeală, tot aşa şi tu trebuie să-ţi evaluezi leadershipul, luând în considerare competenţele tale şi ale personalului tău, încât să fie în concordanţă cu realitatea exactă şi completă.

Daca vrei să creezi artă şi să-ţi demonstrezi valoarea ca lider, trebuie să dovedeşti că poţi câştiga bătălia mai ales prin calitate. Pentru asta trebuie să ai o minte organizată, trebuie să acorzi o atenţie sporită practicilor, politicilor, metodelor şi acţiunilor pe care doreşti să le implementezi, pentru a nu crea incertitudine sau ambiguitate. Înseamnă să te concentrezi pe alegeri înţelepte şi coerente şi să abordezi problemele într-o manieră constructivă. Înseamnă să-ţi canalizezi energia şi să-ţi antrenezi mintea să se concentreze asupra acelor aspecte ale activităţii care afectează în mod semnificativ calitatea leadershipului tău.

Aşa cum un pictor îşi dezvoltă capacitatea de a gândi în imagini şi reprezentări şi de a vizualiza cu acurateţe detaliile, tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să-ţi dezvolţi capacitatea de a gândi în mod selectiv: să ştii să extragi ceea ce e important, ce ţi se potriveşte ţie şi celorlalţi din jurul tău. Trebuie să-ţi antrenezi mintea să se concentreze doar pe aspectele utilitare şi funcţionale ale leadershipului tău, astfel încât să facilitezi dezvoltarea lui.

Concluzie: Leadershipul este rezultatul unei gândiri obiective şi implică procese de analiză şi sinteză deosebite, accentul căzând pe calitate, eficienţă şi eficacitate. Leadershipul este ridicat la rang de artă de către cei ce şi-au format o gândire analitică, care excelează prin meticulozitate, de cei obişnuiţi cu gândirea unor soluţii rapide şi eficiente, şi care sunt bine ancoraţi în realitate.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.