ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Concepe-ţi arta ca un produs al gândirii axate pe evaluarea modelului
On Februarie 12, 2011, by Neculai Fantanaru

Colecţia maestrului cuprindea un număr mare de lucrări, compoziţii foarte sugestive şi elegante care transmiteau emoţii puternice, o combinatie intre simbolul formal al periplului ciclic al destinului omenesc si expresia manifesta a viului, a lumii organice, a instinctelor subterane ale fiintei abisale. Mai mult ca sigur, maestrul ar fi putut să ocupe un loc de frunte printre cei mai de seamă pictori ai vremii dacă şi-ar fi expus lucrările la galeriile de artă, însă el picta doar pentru sine însuşi, pentru bucuria de a picta.

Parcurgând meticulos cu privirea operele sale de artă, unele vechi de aproape 30 de ani, mi-am dat seama că era genul de om care insista mult asupra stărilor sufleteşti ale modelelor, asupra valorilor lor - teme pe care le considera importante şi pe care le aborda prin forţă şi expresivitate. Fiecare gest, fiecare mişcare a modelului erau mai întâi analizate temeinic ca să nu dea naştere la vreo greşeală, apoi ţinând cont de ele şi folosindu-şi imaginaţia, aborda o nouă tematică. Fiecare culoare, fiecare nuanţă, fiecare pată de luminozitate avea semnificaţia ei, iar el reuşea să le dea un sens logic într-o manieră constructivă.

- Ei, îmi zise el mândru la un moment dat în timp ce-i admiram o anumită lucrare, ai văzut vreodată o piesă de artă mai frumoasă? Cât de precis, cât de clar iese în relief fiecare detaliu, nu-i aşa? Nicu, când foloseşti o oportunitate şi pui o idee pe pânză, adeseori lucrurile se schimbă radical. Dacă vrei să creezi artă, trebuie să dovedeşti calitate. Trebuie să-i acorzi atenţie sporită modelului, pentru a nu crea incertitudine sau ambiguitate.

Leadership: Poţi să evidenţiezi rolul unor înţelesuri de adâncime, punând în joc puncte de vedere diferite datorită background-ului și identității impuse de elementul fix care adună ca un centru narativ diverse destine, evenimente, povestiri?

Leadershipul, ca şi pictura, este un produs al gândirii, nu doar al sufletului, care necesită abilităţi şi strategii, şi care se bazează pe observarea atentă a realităţii şi reflectarea ei veridică. Aşa cum un pictor analizează temeinic fiecare mişcare a modelului pentru a nu da naştere la vreo greşeală, tot aşa şi tu trebuie să-ţi evaluezi măsura împlinirii personale, luând în considerare locul de frunte pe care îl poate ocupa gândirea ta creativă într-o imagine inedită, încât să fie în concordanţă cu realitatea exactă şi completă a unui destin, a unui moment istoric sau social, care să iasă din conul de umbră al anonimatului.

Modelul tău de căpătâi trebuie să ia forma pe care o inspiră o anumită realitate, legat de faptul că trebuie să transformi orice “challenge” pe care-l întâlnești într-o nouă oportunitate de a vedea o capodoperă artistică, asumându-ţi libertatea de creaţie ca pe un mod de a găsi înţelesul din trăirile şi viziunile sale dominante. Modelul, care poate fi un om sau amintirea vie a unei secvențe ce îți rămâne întipărită până în cele mai mici detalii, trebuie să reprezinte o expresie a imaginaţiei tale ce reflectă percepţia unică asupra lumii înconjurătoare.

Aici merită luat în considerare punctul de vedere al pictoriţei de origine română, Rodica Toth Poiată: "Văd tablourile mele ca pe un fragment dintr-o poveste, ca pe o imagine pe care ai văzut-o pe fereastra unui tren pentru o secundă, sau ca pe o amintire a unei secvențe ce îți rămâne întipărită până în cele mai mici detalii. Restul, povestea în sine, o las în seama privitorului – el va ști să continue ceea ce a fost înaintea momentului sau după el"

Elementul fix care adună ca un centru narativ diverse destine, evenimente, povestiri, este evidenţiat prin calitatea cu care execuţi o anumită lucrare, îndeplinită ca o condiţie a rigorii de apreciere a artei prin crearea impresiei unei legături cu o anumită transcendenţă spiritual şi cu o sursă interioară de motivaţie.

Daca vrei să creezi artă şi să-ţi demonstrezi valoarea ca lider, trebuie să dovedeşti că poţi câştiga bătălia voinţei şi virtuţii mai ales prin calitate. Pentru asta trebuie să ai o minte organizată, trebuie să acorzi o atenţie sporită practicilor, politicilor, metodelor şi acţiunilor pe care doreşti să le implementezi, pentru a nu crea incertitudine sau ambiguitate. Înseamnă să te concentrezi pe alegeri înţelepte şi coerente şi să abordezi problemele într-o manieră constructivă. Înseamnă să-ţi canalizezi energia şi să-ţi antrenezi mintea să se concentreze asupra acelor aspecte ale activităţii care afectează în mod semnificativ calitatea leadershipului tău.

Aşa cum un pictor îşi dezvoltă capacitatea de a gândi în imagini şi reprezentări şi de a vizualiza cu acurateţe detaliile, tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să-ţi dezvolţi capacitatea de a gândi în mod selectiv: să ştii să extragi ceea ce e important, ce ţi se potriveşte ţie şi celorlalţi din jurul tău. Trebuie să-ţi antrenezi mintea să se concentreze doar pe aspectele utilitare şi funcţionale ale leadershipului tău, astfel încât să facilitezi dezvoltarea lui.

Leadershipul este rezultatul unei gândiri obiective şi implică procese de analiză şi sinteză deosebite, accentul căzând pe calitate, eficienţă şi eficacitate. Leadershipul este ridicat la rang de artă de către cei ce şi-au format o gândire analitică, care excelează prin meticulozitate, de cei obişnuiţi cu gândirea unor soluţii rapide şi eficiente, şi care sunt bine ancoraţi în realitate.

O gândire axată pe analiza şi evaluarea modelului trebuie să fie concretizarea unei experiențe sau a oricărui lucru pe care îl redai într-o manieră proprie, într-un mod expresiv, într-un tablou care să te reprezinte ca un artist plin de o adâncă filosofie a vieţii şi a realului.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.