ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Întăreşte prestigiul artei tale, găsindu-i o orientare proprie către performanţă
On Februarie 12, 2011, by Neculai Fantanaru

- Mi-am dedicat întreaga viaţă unui singur scop, mi-a spus maestrul zâmbind, să creez o artă nouă care să uimească simţurile, care să anuleze rutina, căreia să nu-i reziste nimeni. Nu-ţi poţi imagina, Nicu, cât de frumoasă poate deveni arta, cât de sublim şi superb poate fi un tablou dacă e pictat de o mână de artist. Simpla vedere a unui asemenea tablou poate reduce cel mai nobil suflet la tăcere – acea tăcere deplină specifică oamenilor pătrunşi de o admiraţie neţărmurită faţă de inedit. Să-i dau valoare artei mele şi să-i confer o frumuseţe cum nimeni nu mai e capabil să creeze, iată ce am căutat o viaţă întreagă.

Am salutat întotdeauna cu mare căldură pasiunea pe care o avea maestrul pentru artă, pentru frumos şi pentru calitate, am admirat setea sa de a-şi făuri mijloacele de expresie cât mai personale, dar şi mai bune şi mai adecvate. Eram măcinat de dorinţă. Vroiam, vroiam din tot sufletul să învăţ meşteşugul artei sale, căci simţeam că ea îmi putea oferi acea esenţă magică, acea iluminare interioară, acea forţă sufletească care mă poate purta spre culmile cunoaşterii şi ale succesului. Dacă aş fi reuşit să scot de la el esenţa artei sale deosebite, atunci mă puteam considera un om norocos. Esenţa aceasta ar fi fost ambrozia cu care mi-aş fi hrănit întreaga existenţă. Şi aş fi ajuns şi eu, la rândul meu, un veritabil artist.

Dar maestrul, simţind dorinţa mea atât de intensă şi de puternică de a face artă, şi pătruns de conştiinţa de a răspunde aşteptării mele, mi-a spus cu acea sinceritate care îl caracteriza:

- Nicu, dacă vrei să ajungi un artist de valoare, mai întâi şi întâi străduieşte-te să surprinzi într-o viziune amplă şi de perspectivă ceea ce implică arta ta. Apoi găseşte-i artei tale o orientare proprie care să fie agreată de privitori şi care să valorifice capacităţile tale.

Clădeşte-ţi o artă nouă care să imprime o nouă direcţie şi care să-i adune pe oameni laolaltă

Leadershipul tău este judecat după victoriile lui, după calitatea orientării lui, după stabilirea unui punct de plecare sănătos spre performanţă. Orientarea pe care o ai faţă de leadership şi pe care o abordezi este de fapt esenţa a ceea ce gândeşti şi simţi, a ceea ce eşti cu adevărat, este ceea ce te ridică în ochii oamenilor şi te ajută să-ţi menţii un nivel înalt de profesionalism. Convingerile pe care le ai faţă de ceea ce eşti, faţă de ceea doreşti să faci şi faţă de ceea ce vrei să devii, precum şi tendinţele de viitor pe care le creezi, conferă acea emoţie puternică care-i adună pe oameni laolaltă şi te pune pe tine în fruntea lor.

Există o serie de principii care trebuie să-i călăuzească pe oameni în procesul de creaţie şi de formare a lor ca viitori artişti. Maestrul mi-a împărtăşit cu drag acele principii fără de care n-aş fi putut niciodată să fac artă. N-am ajuns un pictor, aşa cum mi-am dorit la acea vreme, însă mi-am format acea viziune proprie artiştilor adevăraţi, fiindcă maestrul mi-a oferit o orientare care s-a potrivit cu preocuparea mea.

Orientarea este rezultatul unui proces educativ care pune accent pe formarea continuă a oamenilor. Datoria ta, ca lider, este să le sporeşti oamenilor rodnicia şi să-i scuteşti de “rătăciri”, ceea ce se poate realiza numai printr-o colaborare fertilizantă. Dacă oamenii nu sunt preocupaţi de arta ta, ei nu vor colabora cu tine sau nu vor deveni performanţi. Ei trebuie să vadă la arta ta acele calităţi care să-i determine să găsească în tine o rezervă preţioasă de inspiraţie, să te perceapă ca un mentor ce merită a fi urmat.

Conferă leadershipului tău o orientare care să nu fie pusă la îndoială

Vei pierde ceea ce constituie valoarea de conţinut a leadershipului tău, dacă nu te strădui să surprinzi într-o viziune amplă şi de perspectivă ceea ce implică acesta. Pentru ca oamenii să nu încerce un sentiment de insatisfacţie, de absenţă şi de frustrare, pentru ca ei să nu-ţi pună la îndoială valabilitatea orientării, este necesar să-ţi întăreşti poziţia faţă de ei preocupându-te mereu de calitatea muncii tale şi a lor, dar şi prin abordarea problemelor într-un chip diferit.

Aşa cum maestrul mi-a oferit acea iluminare interioară prin care să-i înţeleg arta, ajutându-mă să-mi valorific capacităţile - tot aşa şi tu trebuie să le transmiţi celorlalţi oameni, prin abordarea etică şi prin profesionalismul tău, vibraţii pe care să le perceapă cu toată fiinţa lor.

Vei reuşi acest lucru asigurând o orientare care să împărtăşească atitudinile şi competenţele lor, o orientare care să valorifice şi să potenţeze capacităţile lor, şi care să corespundă idealurilor lor. Orientarea este direcţia pe care ei o primesc în viaţă şi în carieră, prin intermediul leadershipului tău, şi care trebuie văzută ca un mijloc de dezvoltare, fidelizare şi valorificare.

Concluzie: Leadershipul trebuie să aibă o orientare sănătoasă, motivantă, care să-i unească şi să-i motiveze pe oameni în scopul atingerii unor performanţe noi şi a realizării scopului propus. În acest fel creşte şi prestigiul liderului şi a artei sale.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.