ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 20vizibilitate art 20permanenta art 20fantezie art 20realitate art 20 apropiere
Configurează-ţi arta încât să fie prezentă în memoria celorlalţi datorită nivelului de calitate pe care îl atinge
On Februarie 12, 2011, by Neculai Fantanaru

Pentru maestrul meu pictura era acea lumină călăuzitoare spre perfecțiune care se află în fiecare mare artist, izvorâtă dintr-un factor instinctiv al sentimentului sublim de superioritate, era acel orizont desprins din nemărginirea unui vis care se derulează mai departe pe ecranul unei imaginații singulare. Iar principalul său interes în realizarea picturilor era surprinderea unor momente mai mult sau mai puţin obişnuite din viaţa oamenilor, care să genereze nişte imagini deosebite şi să lase impresii de neuitat. Deseori se gândea la lucruri imposibile, totul depinzând de imaginaţie. Stilul şi subiectele lui se deosebeau cu mult de cele ale pictorilor vremii, din România. Spun asta fiindcă mergeam cu el foarte des la galeriile de artă unde îşi expuneau operele numai artiştii profesionişti.

Eram gata întotdeauna să stau de vorbă cu el ore întregi. Căci îmi spunea întotdeauna numai lucruri interesante, pline de fantezie, pline de noutate şi de interes.

Într-o zi l-am urmărit ore în şir cum pictează. Niciunul din noi n-a scos o vorbă mai bine de trei ore. Apoi, dintr-o dată, maestrul lăsă jos pensula. Se întoarse spre mine. Îşi fixă insistent privirea asupra mea de parcă ar fi vrut să mă întrebe ceva. Părea că aşteaptă să afle ceva de la mine, pe când eu, dimpotrivă, credeam că el trebuie să-mi dea o explicaţie. Până la urmă maestru a rupt tăcerea:

- Ştii, Nicu, întotdeauna am vrut să creez ceva deosebit, ca o scriere frumoasă într-o permanenţă absolută. Am vrut mereu să creez o artă complet nouă care să semene cu imaginile recepţionate de ochii minţii mele. Dar cea mai mare dorinţă a mea a fost, dintotdeauna, să stabilesc şi să promovez un ideal de frumuseţe, să creez o capodoperă care să nu aibă un caracter agresiv. Dar pentru aceasta, trebuie în primul rând ca nivelul de calitate a operelor mele să fie pe măsură.

Leadership: Poţi să promovezi un ideal de calitate care să te unească de ceilalți oameni, făcând apel la permanența cu care ei să se poată conecta de fiecare dată la o creaţie care îmbină ce e mai bun din două lumi?

O creaţie personală poate îmbina ce e mai bun din două lumi - eleganţa clasică şi performanţa provocatoare - atunci când ea este supusă unei emoţii trăită până la capăt ! Ea merită trăită până la ultima secundă a zilei și mereu gândind pozitiv. Oricât ar fi de greu de înţeles mesajul ei, are totuşi o frumuseţe aparte, pe care nu te saturi s-o priveşti, smulsă parcă dintr-o realitate a veşniciei. Este preţioasă fiindcă prin ea primim făgăduinţele unei lumi noi. E o ocazie rară de a o trăi cu intensitate, de-a te bucura de efectele ei. Te face să profiţi cât mai mult de tonalităţile ei poetice şi să-i dai mereu o valoare intrinsecă.

Le poţi schimba oamenilor percepţia despre tine, ajutându-i să îţi înţeleagă arta şi impunându-le un anumit ideal spre bine şi frumos, spre integritate morală. Aşa cum rolul unui pictor este înfăţişeze în operele sale un anumit ideal de frumuseţe - tot aşa scopul tău, ca lider, este să cauţi să înfăţişezi un ideal de tipul "izvor de noutate continuă" sau "o viziune a veşniciei" care să dea vieţii tale şi artei tale o semnificaţie superioară. Iar dacă eşti înzestrat cu suflet de lider vei căuta să îţi modelezi conştiinţa, dorinţa personală şi propria arta, şi să îţi stabileşti idealurile la un nivel cât mai ridicat astfel încât să le schimbi oamenilor dispoziţia sufletească şi atitudinea.

Femeile din China încă păstrează un anumit ideal de frumuseţe, care presupune un ten de porţelan, asemenea gheişelor. De aceea investesc sume uriaşe de bani în cosmetice. Ca lider, la rândul tău, trebuie să investeşti timp şi să-ţi pui întreaga energie şi pasiune în slujba unor idei şi valori care să înlesnească progresul şi care să confere leadershipului tău un aer proaspăt, înnoitor. Nivelul de calitate al leadershipului tău se datorează îndeosebi idealurilor pe care ţi le stabileşti şi pe care le cultivi.

Leadership: Îţi configurezi arta în aşa fel încât să fie prezentă în memoria celorlalţi datorită nivelului de promovare al calităţii pe care îl atinge creaţia într-o manieră inedită care permite o anumită interpretare a ei?

Calitatea unei creaţii este dată de dimensiunea poetică şi estetică pe care o dobândeşte prin individualizarea unei tematici pregnante care pune pe gânduri privitorul. Iar interpretarea creaţiei nu trebuie înţeleasă ca o agresiune asupra obiectivităţii, ca o constrângere care predică un anumit adevăr, sau ca o fatalitate a valorii de unicat. Ci mai degrabă ca o transformare interioară a omului, ca o călătorie a reflectării de sine, ca o dorinţă de cunoaştere şi de autoexpresie, iar arta ca o posibilitate de a aprofunda această nevoie.

“Încadrează-ţi arta într-un decor simplu, dar sublim” - îmi spunea deseori maestrul cu multă mândrie. Creşterea calităţii leadershipului tău este posibilă şi se înregistrează tocmai acolo unde este înţeles cel mai bine, acolo unde este recunoscut pentru efectele sale de răspândire a unui mesaj "artistic" şi de stimulare a apetitului pentru cultură?

Pentru lideri acest criteriu este permanent. La fel cum lucrările mediocre (sau slabe) ale unui artist se uită, dar cele foarte bune se păstrează vii în memoria privitorilor - tot aşa leadershipul tău va rămâne prezent în mintea şi în sufletul celorlalţi în funcţie de nivelul de calitate pe care îl atinge. Şi, aşa cum un sculptor îşi modelează lutul încât să depăşească convenţionalismul în reprezentarea figurii umane, tu trebuie să-ţi modelezi leadershipul în aşa fel încât oamenii să-ţi înţeleagă mesajul, să se conecteze la senzaţia de libertate, de lumină şi de deschidere pe care o transmiţi, şi să-ţi recunoască meritele.

Scopul leadershipului este de a crea legături cu oamenii nu printr-o artă care uimește, ci prin una care inspiră emoții autentice. Acest lucru se poate realiza uşor dacă îţi configurezi arta încât să fie prezentă în memoria celorlalţi, datorită nivelului de calitate pe care îl atinge.

Permanența cu care oamenii se conectează la tine este dată de intensitatea cu care se manifestă efectele de fond ale creaţiei, reprezentând raportul dintre maniera în care sunt experimentate formele ei de expresie şi valoarea de mărturie poetică, estetică şi etică pe care o prezintă.

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru. All rights reserved.