ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
realitate art 60vizibilitate art 60permanenta art 60fantezie art 60realitate art 60 apropiere
Întăreşte-ţi influenţa, dezvoltându-ţi o artă bazată pe afinităţi profunde
On Februarie 27, 2011, by Neculai Fantanaru

Maestrul nu se socotea pe deplin format spre a se manifesta public. Continua să muncească cu acelaşi elan şi abnegaţie precum o fac numai oamenii cu adevărat talentaţi şi pasionaţi de munca lor, dornic să-şi îmbogăţească tot mai mult orizontul artistic. Însă, deşi nimic din ceea ce făcea el nu era ca la alţii, deşi picturile sale pline de vibraţie şi de atmosferă continuau să-l fascineze, el rămânea ferm în decizia sa. De multe ori l-am rugat, am insistat chiar să-şi trimită lucrările la expoziţiile de artă care se organizau, sau la Saloanele Oficiale, dar n-am reuşit să-i zdruncin în niciun fel hotărârea.

Maestrul mi-a spus cu acea expresie pe care o afişează cineva atunci când vorbeşte din suflet:

- Nicu, a apărea în public constituie cea mai mare încercare pentru mine. Cred că asta vine şi dintr-o teamă a mea, foarte intensă, că nu mă voi ridica la înălţimea aşteptărilor. De aceea e important pentru mine să-mi desăvârşesc meşteşugul înainte de a mă afişa în public.

Leadership: Îţi configurezi arta în aşa fel încât să lase urme în emoţia celorlalţi datorită nivelului imaginii de sine şi al simţului propriei valori asumate prin abordarea conţinutului pe care doreşti să-l evidenţiezi într-un mod anume?

Leadershipul este expresia concordanţei dintre tine, opera ta şi cei care te evaluează. Maestrul avea dreptate. Pentru a nu întâmpina vreo împotrivire, sau vreo critică dură din partea cuiva, el trebuia să-şi îmbunătăţească arta pentru a putea să inducă în privitori acel sentiment de satisfacţie care va exercita asupra lor o atracţie deosebită. Arta lui trebuia să exprime, totodată, un grad deosebit de utilitate.

Leadershipul are la bază interacţiunea dintre tine şi opera ta, şi simbolizează respectul dintre tine şi ceilalţi oameni. Dacă nu reuşeşti să creezi o legătură permanentă cu ei sunt slabe şanse ca devotamentul şi motivarea lor să persiste. Aşa cum un artist pictează după voia şi după inima lui tot ce-l încântă şi emoţionează - tot aşa şi oamenii se vor raporta la leadershipul tău conform propriilor lor criterii, după propriile lor convingeri, după voia şi după inima lor, în funcţie de ceea ce-i încântă şi emoţionează.

Ca lider, ţie îţi revine sarcina dificilă de stabili un raport cu ceilalţi oameni şi de a scoate ce este mai bun de la ei. Dar nu te poţi aştepta să fii întâmpinat de ei cu o înţelegere promptă şi deplină, şi să fii acceptat la conducerea lor, dacă arta ta nu se bazează pe afinităţi mai adânci. Succesul tău se măsoară în funcţie de gradul de “potrivire” dintre tine şi ceilalţi oameni.

Un conţinut pe care doreşti să-l evidenţiezi într-un mod anume este un exerciţiu de validare a unei demonstrații de subiectivitate. El trebuie să fie unic, creat într-o manieră cât mai creativă şi aparte, suficient de bun pentru a oferi ceea ce publicul caută cel mai adesea: o experienţă de neuitat.

Leadership: Poţi să te defineşti ca o personalitate de mare valoare prin înţelegerea definitorie a ceea ce eşti într-un exerciţiu de contestare a unei autorităţi care nu admite contraziceri?

Privitorii, oameni care îţi evaluează tabloul sunt de regulă mediatorii împlinirii iluziei de a se crede artişti sau mari cunoscători ai artei. Ei reprezintă o autoritate care nu este autentificată de nimeni, care nu deţine de regulă atribuţii sau competenţe solide de evaluare a unei lucrări. Ei trebuie întâmpinaţi nu ca nişte super-eroi care se întrec în centrul atenţiei prin expunerea părerilor şi ideilor preconcepute, ci ca un experiment prin care urmăreşti să-ţi dovedeşti liberul-arbitru.

După cum bine preciza cineva, liberul arbitru este puterea sau abilitatea unei minţi umane de a alege cursul unei acţiuni, sau de a lua o decizie fără a fi influenţat de cauze, de evenimente sau de vreo autoritate specială. Deci, încearcă să nu-ţi duci afinitatea până la a deveni rob al punctelor de vedere a celorlalţi oameni.

Te-ai întrebat vreodată ce pot găsi oamenii la tine? Poate inteligenţa ta strălucită care, desigur este satisfăcătoare, poate charisma cu care ai fost înzestrat îi va acapara pe toţi, poate performanţele tale deosebite le va spori dorinţa de a obţine rezultate. Indiferent care îţi sunt calităţile, trebuie să fii în ton cu gusturile lor, trebuie să capeţi certitudinea că prezenţa ta le stârneşte simpatia şi că leadershipul tău este pe măsură dorinţelor lor. Desăvârşeşte-ţi meşteşugul dacă vrei ca ei să te accepte în fruntea lor.

Aşa cum un pictor evocă în operele sale aspecte caracteristice cu profund substrat emoţional şi cu un bogat conţinut de idei - tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să zugrăveşti în inimile oamenilor o imagine pozitivă a leadershipului tău, să le redai încrederea în ideile tale, trebuie să le câştigi respectul pentru lucrul bine făcut, devotamentul pentru valorile în care crezi pentru a-i convinge să te accepte definitiv în fruntea lor. Dar, întocmai ca şi maestrul meu, dacă nu eşti convins că te vei ridica la înălţimea aşteptărilor, atunci nu vei avea succes.

În multe fiinţe există straturi ce se aseamănă, ceea ce întăreşte legătura dintre ei. Însă dacă caracterul lor nu se suprapune, atunci nu vor aspira niciodată spre acelaşi ideal. Afinitatea este acea potrivire dintre tine şi ceilalţi oameni care se naşte atunci când leadershipul tău aduce armonie şi speranţă în sufletul lor. Afinitatea este calitatea definitorie a unui lider, care le garantează pe celelalte.

Dacă vrei să creezi o artă care lasă urme în memoria celorlalţi oameni trebuie să eviţi compromisul de a te considera învins de decizia lor. Părerile lor sunt precum culoarea unui crepuscul de toamnă care se alterează în timp.

Concluzie: Oamenii care se aseamănă se adună – spune un vechi proverb. Ca lider trebuie să corespunzi cu aşteptările oamenilor, care vor fi alături de tine doar dacă ideile şi metodele tale sunt acceptate de către ei. Orice tendinţă de a schimba brusc mentalitatea oamenilor, se va solda cu un eşec. Întăreşte-ţi poziţia de lider, bazându-te pe dezvoltarea unor relaţii şi afinităţi mai profunde cu oamenii pe care îi conduci !

 decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© 6008-2011 Neculai Fantanaru. All rights reserved.