ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Culoarea personală a maestrului „Eu”

On Septembrie 11, 2011, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Apropie-te de idealul ce-l porţi în tine însuţi, fără să-ţi trădezi potenţialul de a fi strălucit.

Celebrul regizor rus, Serghei Eisenstein, "Tatăl Montajului" cum a fost el considerat de criticii de film, a avut o colaborare cu celebrul pianist Prokofiev, a cărui principală responsabilitate era de a compune coloana sonoră a noului său film despre Războiul Civil, intitulat "Noi, oameni ruşi".

Uneori Prokofiev era nemulţumit de scenele din film. Odată, Eisenstein i-a arătat un fragment de bătălie. Compozitorul, a urmărit fragmentul de două ori, apoi a strigat enervat:

- Destul ! Nu simt niciun ritm. Asta mă încurcă şi n-am să pot face nimic !

Eisenstein i-a explicat că fragmentul în cauză urma oricum să mai fie retuşat. Nemulţumim, Prokofiev i-a cerut:

- Mai întâi şlefuieşte-l şi apoi arată-mi-l ! *

Leadership: Ce raporturi ai putea stabili între formele de reprezentare a conceptului de "Brand" şi formele de comunicare a inițiativei de revizuire a propriei imagini de "favorit" al transfigurării creației?

Stârneşti admiraţia şi recunoaşterea oamenilor prin ceea ce eşti şi prin ceea ce ai de însemnătate în tine. Acesta este principalul criteriu după care eşti evaluat de cei din jur. A fi un om de mare valoare presupune mai întâi de toate să ai o capacitate mare de dezvoltare a propriilor creaţii şi resurse, şi în acelaşi timp, să ştii să-ţi valorifici „producţia proprie” prin colaborarea cu cei din jurul tău.

Cum ai putea să realizezi ceva deosebit, să dai viaţă acelei dorinţe în care crezi, să te apropii mai mult de obiectivul propus dacă ceea ce faci nici ţie însuţi nu-ţi este prea limpede sau nu este finisat în totalitate? Mai întâi şlefuieşte muchiile lucrării pe care vrei s-o realizezi până ce o aduci aproape de perfecţiune, mai întâi joacă-ţi tu bine rolul, apoi lasă-i pe ceilalţi să-şi joace cât mai bine rolul lor.

Brandul este ceea ce ai finisat în totalitate după ce-ai pierdut controlul parţial sau total în anumite etape ale unui demers experimental. El se află într-un raport de proporţionalitate directă cu promovarea imagini de "favorit" al transfigurării creației atunci când reuşeşti să respecţi termenul de validare a cerinţelor de conţinut care nu reflectă condiţia de "retur".

Pentru ce apelezi la ajutor: ca să-l pierzi sau ca să-l câştigi? Slăbiciunea ta apare chiar în ceasul când înclini spre tine cumpăna şovăirilor tale. Iar atunci când se întâmplă acest lucru îţi trădezi adevăratul potenţial, înseamnă că te-ai întors împotriva ta, împotriva propriilor tale convingeri, dorinţe şi idealuri, înseamnă că ai abandonat ceva la care ţii şi în care ţi-ai pus nădejdea. Nu vei putea să te apropii de idealul ce-l porţi în tine însuţi daca îţi trădezi potenţialul de a fi strălucit.

Creatorul se descoperă celui ce este dispus să-l găsească într-o perpetuă stare de nemulţumire. Celui ce este dispus să cuprindă toată cunoaşterea într-o aventură captivantă trebuie automat să conducă raționamente de tipul "eu da, ei nu" prin obstacole fără sfârşit.

Leadership: Îţi şlefuieşti prin răbdare, disciplină şi inteligenţă opera pe care o proiectezi către restul lumii, sau tinzi spre acea parte a labirintului în care tot ce faci se opreşte?

Nimic nu se înfăptuieşte dacă rătăceşti într-un labirint creat dintr-o formă de apartenenţă la un spaţiu ce pare imuabil, dacă tinzi spre acea parte în care tot ce faci se opreşte. În acest caz înrăutăţeşti şi situaţia ta, şi pe a celorlalţi colaboratori ai tăi. Nu ai cum să lămureşti prin intermediul celorlalţi toate dilemele care te macină, însă poţi să găseşti o legătură şi o potrivire între ce intenționezi să livrezi şi ceea ce în realitate poate fi o justificare a unui fenomen de cumulare a mai multor metode de construcție a perspectivei.

Ca să-ţi păstrezi valoarea, priveşte-ţi performanţele ca un aspru judecător ce ţine corect evidenţa bilelor albe şi a celor negre, unul care nu poate greşi în interpretarea unor situaţii, exprimări sau imagini confuze. Unul care ticluieşte şi dă însemnătate fiecărui amănunt ce îi poate trăda nesiguranţa în procesul de prelucrare și integrare a unei forme alternative de reprezentare a informaţiilor şi transferul acestora între diversele niveluri ale artei.

Dacă dovezile de neclaritate în exprimarea unei imagini se arată convingătoare, atunci vei decădea în proprii tăi ochi şi vei pierde teren în faţa celorlalţi.

Opera pe care o proiectezi în faţa lumii este un fragment dintr-un scenariu intitulat "exemplu de pretenţiozitate" care poate fi acceptat ca fiind valabil cu condiţia să-l particularizezi la brandul unei personalităţi de marcă.

Culoarea personală a maestrului „Eu” este expresia evaluării propriului potenţial, pe care numai daca îl exploatezi cum trebuie vei ajunge la rezultatele dorite. Mai întâi şlefuieşte-ţi potenţialul, adăugându-i o culoare personală, şi abia apoi vei străluci în propria ta fiinţă şi în ochii celorlalţi.

Aşa cum diagnosticele bune duc la terapii mai bune, tot aşa dezvoltarea şi utilizarea la maxim a propriilor tale resurse şi capacităţi duce la o colaborare mai strânsă şi mai eficientă cu ceilalţi.

Concluzie: Ca lider este important să ştii să te autoevaluezi corect pentru a putea să-i evaluezi corect pe cei din jurul tău, mai ales pe aceia cu care trebuie să colaborezi la finalizarea unui obiectiv comun.

Judecă-ţi întotdeauna corect şi imparţial propriul tău „maestru”, apoi pe ceilalţi, căutând să te perfecţionezi tu însuţi şi abia apoi să ceri performanţe de la ei. Cu alte cuvinte, nu aştepta de la nimeni mai mult decât poţi da tu însuţi, deoarece toţi se raportează la tine, liderul.

 

* Notă: Ion Barna – Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us